Περιβάλλον

Αποσύρεται η JP Morgan από την πρωτοβουλία για το κλίμα CA100+

Αποσύρεται η JP Morgan από την πρωτοβουλία για το κλίμα CA100+
Η συμμετοχή της τράπεζας στο CA100+ θεωρήθηκε αρχικά ως ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση των στόχων ESG
Μια απόφαση που ίσως αλλάξει τα δεδομένα στην πράσινη μετάβαση των ΗΠΑ πήρε η JP Morgan, καθώς ανακοίνωσε πως αποχωρεί από μια πρωτοβουλία επενδυτών συνολικού ύψους 68 τρισ. δολαρίων που συστάθηκε για την προώθηση της απαλλαγής της παγκόσμιας παραγωγής από τις εκπομπές άνθρακα.

Όπως έγραψε το OilPrice, «ο αγώνας για την απανθρακοποίηση καταρρέει».

Η JP Morgan σε έκθεσή της δήλωσε ότι αποχωρεί από την ένωση Climate Action 100+ επειδή «έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη του δικού της πλαισίου δέσμευσης για τους κλιματικούς κινδύνους», ενώ τόνισε πως διαθέτει 40 ειδικούς που είναι αφοσιωμένοι στη βιώσιμη ανάπτυξη της τράπεζας.

Τώρα φαίνεται πως το μέλλον του Climate Action 100+ δεν διαγράφεται ευοίωνο.

Ο Lance Dial, στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας K&L Gates LLP με έδρα τη Βοστώνη, είπε στο Bloomberg πως δεν θα εκπλαγεί αν η ένωση δει κι άλλες αποχωρήσεις από τους κόλπους της, συμπληρώνοντας πως οι γενικοί εισαγγελείς έχουν κάνει κλήσεις σε εταιρείες για τη συμμετοχή τους σε τέτοιες ομάδες.

Από πλευράς της, η ένωση απάντησε λέγοντας ότι τα πάνω από 700 μέλη της είναι «δεσμευμένα στη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου και στη διατήρηση της αξίας των μετόχων μέσω της συμμετοχής τους στην πρωτοβουλία».

Βολές από τους Ρεπουμπλικανούς

Η συμμετοχή της τράπεζας στο CA100+ θεωρήθηκε αρχικά ως ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση των στόχων ESG.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία αντιμετωπίζει μια ολοένα αυξανόμενη κριτική από ρεπουμπλικανικούς κύκλους στις ΗΠΑ, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τέτοιες κινήσεις ως πολιτικά υποκινούμενες από τους Δημοκρατικούς.

Αυτή η κριτική οδήγησε πολλές εταιρείες επενδύσεων να αποσυρθούν από τη δημόσια ευθυγράμμιση με τον στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα και να υποτιμήσουν τη συμμετοχή τους σε χρηματοοικονομικούς ομίλους που εστιάζουν στο κλίμα, οι οποίοι θεωρούνται πλέον περισσότερο πολιτικό βάρος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρωτοβουλία CA100+ είχε θέσει αρχικά ως στόχο της να ασκήσει πιέσεις πάνω σε ζητήματα ESG σε μεγάλους κολοσσούς όπως η ΒΡ, Η ExxonMobil και η Glencore, γεγονός το οποίο έφερε σε αμηχανία αρκετά μέλη που συμμετέχουν σε αυτή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης