Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Επιδοτήσεις 6,9 δισ. ευρώ σε έργα υδρογόνου από την ΕΕ - Τι προβλέπει το πρόγραμμα Hy2Infra

Επιδοτήσεις 6,9 δισ. ευρώ σε έργα υδρογόνου από την ΕΕ - Τι προβλέπει το πρόγραμμα Hy2Infra
Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη συνολικής δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης 1,5 GW στη Γερμανία, άλλα 790 MW στην Πορτογαλία, μαζί με περίπου 600 MW στην Ιταλία, 200 MW στη Γαλλία και 105 MW στην Πολωνία (HydrogeInsight)
Επτά κράτη μέλη της ΕΕ πρόκειται να δαπανήσουν δισεκατομμύρια ευρώ για να αναπτύξουν υποδομές υδρογόνου, μετά την έγκριση της Κομισιόν για το λεγόμενο πρόγραμμα «Hy2Infra».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το HydrogenInsight, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία πρόκειται να δαπανήσουν συλλογικά 6,9 δισ. ευρώ (7,4 δισ. δολ.) για να στηρίξουν 32 συνολικά εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο υδρογόνο.

Το Hy2Infra είναι το τρίτο «Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» (IPCEI) που σχετίζεται με το υδρογόνο το οποίο έχει εγκριθεί από την Κομισιόν και το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής από άποψη κόστους.
Τα άλλα δυο έργα, είναι το «Hy2Tech» των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που επικεντρώνεται στις τεχνολογίες υδρογόνου και το «Hy2Use» των 5,2 δισ. ευρώ για βιομηχανικές εφαρμογές υδρογόνου που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη συνολικής δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης 1,5 GW στη Γερμανία, άλλα 790 MW στην Πορτογαλία, μαζί με περίπου 600 MW στην Ιταλία, 200 MW στη Γαλλία και 105 MW στην Πολωνία.

Επίσης, το έργο Hy2Infra προβλέπει την έγκριση επιδότησης για 2.700 χιλιόμετρα νέων και επαναχρησιμοποιούμενων αγωγών μεταφοράς και διανομής υδρογόνου στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Σλοβακία — όλες οι χώρες με τεράστια δίκτυα αγωγών φυσικού αερίου.

Οι λιμενικές εγκαταστάσεις και οι εγκαταστάσεις διακίνησης στην Ολλανδία και τη Γερμανία για έως και 6.000 τόνους ετησίως υγρών μεταφορέων οργανικού υδρογόνου (LOHC) συμπεριλήφθηκαν επίσης στο IPCEI, όπως και η ανάπτυξη 370 GWh μεγάλης κλίμακας αποθήκευσης H2 στη Γερμανία.

Η ΕΕ ελπίζει ότι με την επένδυση των 6,9 δισ. ευρώ θα ξεκλειδώσει επιπλέον 5,4 δισ. ευρώ ιδιωτικής χρηματοδότησης, ανεβάζοντας το σύνολο σε περισσότερα από 12 δισ. ευρώ.

«Ενώ η αλυσίδα εφοδιασμού ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στην Ευρώπη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμη φάση, η Hy2Infra θα αναπτύξει τα αρχικά δομικά στοιχεία ενός ολοκληρωμένου και ανοιχτού δικτύου ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου», δήλωσε σήμερα η επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ Margerethe Vestager.

Έργα στραμμένα στο μέλλον

«Αυτή η IPCEI θα δημιουργήσει τις πρώτες περιφερειακές υποδομές σε πολλά κράτη μέλη και θα προετοιμάσει το έδαφος για μελλοντικές διασυνδέσεις σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Υδρογόνο. Αυτό θα ενισχύσει την αύξηση της προσφοράς ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στην αγορά και θα μας οδηγήσει πιο κοντά στο να κάνουμε την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050».

Στο πλαίσιο του προγράμματος IPCEI, τα κράτη μέλη που επιθυμούν να επιδοτήσουν σχετικά έργα πάνω στο υδρογόνο, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι οποίες θα εξεταστούν.

Έτσι ακριβώς, ο στόχος του Hy2Infra, όπως και των άλλων δύο IPCEI που σχετίζονται με το υδρογόνο, είναι η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών σε όλη την ΕΕ ώστε να σχηματιστεί τελικά ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα υδρογόνου σε όλο το μπλοκ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης