Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Προβλέψεις για μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα από την Κίνα το 2024

Προβλέψεις για μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα από την Κίνα το 2024
Ο άνθρακας σημείωσε ρεκόρ 5.760 TWh ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα το 2023, το οποίο ήταν 6% υψηλότερο από το σύνολο του 2022
Οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων από την ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα συνήθως πέφτουν στο χαμηλότερο σημείο του έτους κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου, καθώς η χρήση του καυσίμου για θέρμανση μειώνεται την άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο.

Φέτος ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, οι τομείς την ενέργειας και της μεταποίησης στην Κίνα μπορεί να αντιστρέψουν από μόνοι τους τις διεθνείς τάσεις ρύπανσης, εάν οι αρχές παρουσιάσουν πακέτα κινήτρων με στόχο την αναζωογόνηση της βιομηχανικής παραγωγής την άνοιξη.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχει σταματήσει από το 2022 λόγω της παρατεταμένης κρίσης χρέους στο real estate, αλλά το Πεκίνο αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα και κίνητρα στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις του επόμενου μήνα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια επιθετική ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει δημοσιονομικά εργαλεία, όπως μειώσεις φόρων και άμεσα κρατικά δάνεια, για να αναζωογονήσει τις επενδύσεις και τις δαπάνες σε βασικούς τομείς της οικονομίας από τον επόμενο μήνα.

Εάν τα μέτρα είναι επιτυχή, μπορεί να αυξήσουν την κατανάλωση σε πολυάριθμες βιομηχανίες που συλλογικά θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συνολική χρήση ενέργειας και τις εκπομπές στον κορυφαίο ρυπαντή του κόσμου.

Με τη σειρά τους, δεδομένης της τρέχουσας ευαίσθητης κατάστασης της οικονομίας, οι παραγωγοί ενέργειας θα επιλέξουν πιθανότατα να χρησιμοποιήσουν τις φθηνότερες διαθέσιμες πηγές καυσίμων όταν αυξάνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βασικού φορτίου, που στην περίπτωση της Κίνας σημαίνει περισσότερο άνθρακα.

Και καθώς η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της παγκόσμιας χρήσης άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή, η μεγαλύτερη χρήση άνθρακα στην Κίνα σημαίνει μεγαλύτερη παγκόσμια χρήση του πιο ρυπογόνου καυσίμου στον κόσμο.

Ο άνθρακας σημείωσε ρεκόρ 5.760 TWh ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα το 2023, το οποίο ήταν 6% υψηλότερο από το σύνολο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του think tank για την ενέργεια Ember.

Λόγω της ταχέως αυξανόμενης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το μερίδιο του άνθρακα στο συνολικό μείγμα παραγωγής μειώθηκε στο 62,1% πέρυσι, το χαμηλότερο μερίδιο από τουλάχιστον το 2015.

Το ρεκόρ του 2023

Αλλά αν οι παραγωγοί ενέργειας προβλέπουν μια συνεχή άνοδο της συνολικής χρήσης ενέργειας από τις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια, είναι πιθανό να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για να παράσχουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της παραγωγής, ώστε να εξασφαλίσουν διαθεσιμότητα ενέργειας όλο το εικοσιτετράωρο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Η υψηλότερη χρήση άνθρακα θα οδηγήσει με τη σειρά της σε υψηλότερες εκπομπές άνθρακα από τους παραγωγούς ενέργειας.

Το 2023, οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της Κίνας από την ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα ανήλθαν σε 5,56 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους, ένα ιστορικό υψηλό που ήταν σχεδόν 6% μεγαλύτερο από το ρεκόρ του 2022.

Με τη χρήση άνθρακα να μειώνεται σε μεγάλο βαθμό σε όλες τις χώρες εκτός από την Κίνα, το μερίδιο του ασιατικού γίγαντα στις συνολικές εκπομπές άνθρακα ανήλθε σε ποσοστό ρεκόρ 64,4% το 2023 και θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2024, εάν η αύξηση της προσφοράς στον τομέα της ενέργειας της χώρας παραμείνει προσανατολισμένη σε αυτό το καύσιμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης