Ενέργεια

Σε πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Προειδοποίηση ΙΕΑ για επιβράδυνση στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης (Reuters)

Σε πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Προειδοποίηση ΙΕΑ για επιβράδυνση στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης (Reuters)
Ως προς την προσφορά πετρελαίου, ο ΙΕΑ εκτίμησε ότι αυτή θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα μέσα στο τρέχον έτος
Ελαφρά υποχώρηση κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) επισήμανε πως υπάρχει επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης φέτος, ενώ την κατάσταση επιβαρύνει και η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού.

Σύμφωνα με το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν κατά 37 σεντς ή 0,5% στα 81,23 δολάρια το βαρέλι έως τις 1008 GMT, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 44 σεντς ή 0,6% στα 76,20 δολάρια.

Η μηνιαία έκθεση του ΙΕΑ για την αγορά πετρελαίου ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου χάνει τη δυναμική της, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μειώσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2024 σε 1,22 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) από 1,24 εκατ. bpd.

Ως προς την προσφορά πετρελαίου, ο ΙΕΑ εκτίμησε ότι αυτή θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα μέσα στο τρέχον έτος, αναθεωρώντας την προηγούμενη πρόβλεψή του για 1,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Τι λέει η ΕΙΑ

Από την πλευρά της η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 12 εκατ. βαρέλια στα 439,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 9 Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ την αύξηση των 2,6 εκατ. βαρελιών που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Αυτή η αύξηση των αποθεμάτων αποδίδεται στην περαιτέρω μείωση της λειτουργίας των διυλιστηρίων και στη σχετικά ηπιότερη ζήτηση για πετρελαιοειδή», δήλωσε ο αναλυτής της SEB Ole Hvalbye.

Αντισταθμίζοντας τα μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα αποθέματα αργού, τα στοιχεία της EIA έδειξαν ότι τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων μειώθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις.

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 3,7 εκατ. βαρέλια στα 247,3 εκατ. βαρέλια, έναντι των προσδοκιών για μείωση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα αποσταγμάτων μειώθηκαν κατά 1,9 εκατ. βαρέλια στα 125,7 εκατ. βαρέλια, έναντι των προσδοκιών για μείωση κατά 1,6 εκατ. βαρέλια.

Οι ειδήσεις ότι δύο μεγάλες οικονομίες υποχώρησαν σε ύφεση αποτυπώθηκαν επίσης στις τιμές.

Η Βρετανία έπεσε σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όταν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο, έχοντας συρρικνωθεί κατά 0,1% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και η Ιαπωνία διολίσθησε απροσδόκητα σε ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους, παραδίδοντας τον τίτλο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο στη Γερμανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης