Η TenneT συνδέει αιολικά πάρκα της Βορ. Θάλασσας με δίκτυο της Ολλανδίας

Η TenneT συνδέει αιολικά πάρκα της Βορ. Θάλασσας με δίκτυο της Ολλανδίας

Πετυχημένες δοκιμές για την ολοκλήρωση ενός υπερσύγχρονου υποσταθμού μετασχηματιστών

Η TenneT (εθνικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ολλανδίας, με έδρα το Άρνεμ), σε συνεργασία με πολλούς εργολάβους, πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο με την ολοκλήρωση ενός υπερσύγχρονου υποσταθμού μετασχηματιστών στην ολλανδική πόλη Wijk aan Zee.

Αυτή η πρωτοποριακή εγκατάσταση (περιλαμβάνει τον επίγειο σταθμό Hollandse Kust Noord όσο και υποσταθμό Wijk aan Zee 380 Kv), παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενσωμάτωση 3 νέων αιολικών πάρκων από τη Βόρεια Θάλασσα στο δίκτυο υψηλής τάσης της Ολλανδίας.

Μακροπρόθεσμα δημιουργεί προοπτικές για καινοτόμα και βιώσιμα έργα στο μέλλον.

Οι μέχρι τώρα δοκιμές του έργου κρίνονται πετυχημένες (άψογη συνεργασία μεταξύ της KEMA Labs και της TenneT) και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, απομένει ένα ακόμη στάδιο (το τελευταίο) προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

 

Λεπτομέρειες του έργου

Στην καρδιά αυτού του εντυπωσιακού υποσταθμού βρίσκονται 2 κρίσιμα στοιχεία: ο επίγειος σταθμός στον οποίο έχει ανατεθεί το έργο της μετατροπής της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά πάρκα (από 220 kilovolt σε 380 kilovolt) και ο σταθμός μεταγωγής μαζί με την επιδέξια ενσωμάτωσή του στο εθνικό δίκτυο 380 KV μέσω του σταθμού μεταγωγής Beverwijk.

Πριν τη λειτουργία αυτού του κεντρικού έργου έγιναν σχολαστικές δοκιμές απελευθέρωσης από την KEMA Labs (παγκόσμια εταιρεία συμβούλων ενέργειας με έδρα το Άρνεμ της Ολλανδίας), η οποία ενεργούσε για λογαριασμό διαφόρων εργολάβων που συνδέονται με την TenneT.

Αυτές οι ολοκληρωμένες δοκιμές προσπάθησαν να μετρήσουν την εμφάνιση του κορωνοϊού (ένα ηλεκτρικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από εκκενώσεις τριγμού στον αέρα κοντά σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις υψηλής τάσης και ουδεμία σχέση έχει με την ομώνυμη νόσο) εντός του υποσταθμού.

Αυτές οι εκκενώσεις που συχνά προκαλούνται από αιχμηρά εξαρτήματα, μόλυνση ή σφάλματα συναρμολόγησης, μπορεί να οδηγήσουν σε ενοχλητικό θόρυβο και οικονομικές απώλειες.

Για να διασφαλίσει μια ενδελεχή αξιολόγηση, η KEMA εξέτασε κάθε τμήμα υπό τάση σε όλη την τεράστια έκταση του υποσταθμού (ισοδυναμεί με εκπληκτικά 23 γήπεδα ποδοσφαίρου), καθιστώντας το ένα εγχείρημα σημαντικού μεγέθους που διήρκεσε αρκετές εβδομάδες.

 

Η διαδικασία ανίχνευσης βασίστηκε σε μια εξειδικευμένη κάμερα που έκανε τις εκκενώσεις αέρα ορατές ως έγχρωμες κουκκίδες.

Οι πληροφορίες που προέκυψαν από την ολοκληρωμένη έκθεση επέτρεψαν στους υπεργολάβους να αντιμετωπίσουν εγκαίρως τυχόν εντοπισμένα ζητήματα, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη απόδοση και αποδοτικότητα.

Επιπλέον, η KEMA Labs πραγματοποίησε μια κρίσιμη δοκιμή υψηλής τάσης σε πολλαπλά 12 κυκλώματα χρησιμοποιώντας σετ δοκιμών Series Resonant.

Αυτή η εξελιγμένη δοκιμή υπέβαλε τα κυκλώματα καλωδίων σε υψηλή τάση, καθιστώντας αναγκαία τον συνδυασμό 2, 3, ακόμη και 4 σετ δοκιμών λόγω του μήκους και της χωρητικότητας των καλωδίων.

Η σχολαστική ρύθμιση η οποία χρειάστηκε 2 ημέρες για να συναρμολογηθεί, επέτρεψε την εφαρμογή δοκιμαστικής τάσης 374 kV (1,7 φορές υψηλότερη από την πραγματική τάση λειτουργίας των καλωδίων) διευκολύνοντας τον εντοπισμό τυχόν σφαλμάτων κατασκευής ή συναρμολόγησης.

 

Το τελευταίο στάδιο

Η δοκιμή ενός αξιοσημείωτου υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 69 χιλιομέτρων που οδηγεί στο αιολικό πάρκο χρησιμοποιώντας 5 σετ δοκιμών, θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και αποτελεί την τελευταία σημαντική πρόκληση.

Η επιτυχής εκτέλεση αυτής της δέσμευσης απαιτεί εντατικό συντονισμό μεταξύ της KEMA Labs και της TenneT, με αποτέλεσμα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δοκιμών που διασφαλίζει ότι όλα τα μέρη μπορούν να πραγματοποιήσουν τις δραστηριότητές τους εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου.

 Έχουν διεξαχθεί τακτικές διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων ασφάλειας που σχετίζονται με δοκιμές υψηλής τάσης, κατασκευαστικές δραστηριότητες και επιτόπιες μετακινήσεις μεταφορών.

Παρά την πολυπλοκότητα του έργου, όλες οι δοκιμές εκτελέστηκαν άψογα όπως άλλωστε είχε προγραμματιστεί, με αρκετά κυκλώματα καλωδίων να έχουν ήδη τεθεί απρόσκοπτα σε λειτουργία.

Η KEMA Labs δεσμεύεται αποφασιστικά για μελλοντικές συνεργασίες με διάφορους υπεργολάβους και την TenneT, συνεχίζοντας να ανοίγει το δρόμο για καινοτόμα και βιώσιμα έργα στο μέλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης