Ενέργεια

Καμία παράταση στη συμφωνία ΕΕ - Ρωσίας για μεταφορά αερίου μέσω Ουκρανίας (Reuters)

Καμία παράταση στη συμφωνία ΕΕ - Ρωσίας για μεταφορά αερίου μέσω Ουκρανίας (Reuters)
Οι χώρες της ΕΕ έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να αντικαταστήσουν τον εφοδιασμό από τη Μόσχα
H Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραταθεί η συμφωνία για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην γηραιά ήπειρο μέσω της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Reuters, οι χώρες οι οποίες εξυπηρετούνται από τη μεταφορά φυσικού αερίου - στις οποίες περιλαμβάνονται η Αυστρία, η Ιταλία και η Σλοβακία - θα είναι σε θέση να βρουν λύσεις από άλλες πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους.

«Δεν μας απασχολεί να παρατείνουμε την τριμερή συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου με τη Ρωσία, η οποία λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους», δήλωσε η Simson σε συνεδρίαση επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε αριθμούς

Να σημειωθεί πως η Ευρώπη λαμβάνει συνολικά περίπου 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights.

Η Ρωσία προμήθευε την Ευρώπη με 155 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τους αναλυτές να δηλώνουν πως ο τερματισμός της συμφωνίας μεταφοράς της Ουκρανίας θα μπορούσε να προκαλέσει ελαφρά αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, αλλά δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη συνολική ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να αντικαταστήσουν τον εφοδιασμό από τη Μόσχα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης