Τελευταία Νέα

Η Shell ενδέχεται να αποσυρθεί από διαγωνισμό Υπερακτίων στη Νορβηγία

Η Shell ενδέχεται να αποσυρθεί από διαγωνισμό Υπερακτίων στη Νορβηγία

Η κολοσσιαία εταιρεία ενέργειας διαφωνεί με τους όρους του διαγωνισμού - Αβεβαιότητα όσον αφορά στην κερδοφορία του έργου (Reuters)

Η μεγάλη ενεργειακή εταιρεία Shell ενδέχεται να αποσυρθεί από έναν ακόμη διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για το πρώτο εμπορικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Νορβηγίας, με τα ερωτηματικά σχετικά με την κερδοφορία του έργου να παραμένουν.

Τη σχετική είδηση αποκάλυψε η Marianne Olsnes (υπεύθυνη της Shell στη σκανδιναβική χώρα), σε διάσκεψη ενέργειας στο Όσλο την Τετάρτη 14/2/2024.  

Η Shell η οποία αποτελεί μέρος μιας κοινοπραξίας με 2 τοπικές νορβηγικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, έχει υποβάλει αίτηση για προεπιλογή για την κατασκευή του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου της Νορβηγίας με σταθερό βυθό στο Soerlige Nordsjoe II, στη Βόρεια Θάλασσα.

Ωστόσο, η επιχειρηματική υπόθεση «δεν φαινόταν σπουδαία και μπορεί να μην υποβάλουμε προσφορά», όπως είπε η Olsnes.

«Αν και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, οι όροι του διαγωνισμού ήταν πολύ προκλητικοί.

Οι ενεργειακές εταιρείες κλήθηκαν να αναπτύξουν ορισμένα μέρη του έργου που συνήθως διαχειρίζονται οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου, ενώ η ενέργεια θα παραδοθεί σε μια αγορά που δεν ενδιαφέρεται για ηλεκτρική ενέργεια υψηλότερου κόστους.

Αλλά φυσικά, δεν έχουμε τελειώσει με την πρόκριση, οπότε δεν ξέρουμε καν αν είμαστε ακόμα στο παιχνίδι», είπε η Olsnes στο Reuters στο περιθώριο της εκδήλωσης.


Ο διαγωνισμός προσφέρει την ευκαιρία να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες σταθερής βάσης, χωρητικότητας 1,5 γιγαβάτ (
GW), σε αυτό που η Νορβηγία ελπίζει ότι θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για μαζικές υπεράκτιες εξελίξεις στην ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2040.

Παρά την προσφορά επιδοτήσεων που ανέρχονται σε 23 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (2,17 δισεκατομμύρια δολάρια), εκπρόσωποι της βιομηχανίας και ομάδες λόμπι εξακολουθούν να αμφισβητούν εάν αυτό είναι αρκετό.

Η παγκόσμια υπεράκτια αιολική βιομηχανία παλεύει με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τις αυξήσεις των επιτοκίων και το αυξημένο κόστος στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Olsnes δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Shell να εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για έναν προγραμματισμένο διαγωνισμό αιολικής ενέργειας ή μελλοντικές υπεράκτιες δημοπρασίες αιολικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης