Χρηματιστήριο & Αγορές

Συναγερμός για Γερμανία - Εδραιώνεται το αρνητικό κλίμα στις επιχειρήσεις

Συναγερμός για Γερμανία - Εδραιώνεται το αρνητικό κλίμα στις επιχειρήσεις
Το 2024 αναμένεται να είναι η δεύτερη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας όπου η οικονομία συρρικνώνεται για δύο συνεχόμενα έτη
Στην εκτίμηση ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το 2024 συγκλίνουν τα βιομηχανικά και εμπορικά επιμελητήρια DIHK της Γερμανίας, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας, η βαριά γραφειοκρατία, η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων και η αδύναμη εγχώρια ζήτηση επιβαρύνουν την οικονομική παραγωγή.
Μια δημοσκόπηση του DIHK (Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας) σε περισσότερες από 27.000 επιχειρήσεις έδειξε ότι από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, το 35% αναμένει επιδείνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους επόμενους 12 μήνες, ενώ μόνο το 14% αναμένει βελτίωση.
«Το αρνητικό κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων εδραιώνεται όλο και περισσότερο» αναφέρει το DIHK, προσθέτοντας ότι θα είναι μόλις η δεύτερη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας όπου η οικονομία συρρικνώνεται για δύο συνεχόμενα έτη. Η πρώτη περίπτωση ήταν το 2002 και το 2003.
«Πρόκειται για ένα σαφές σήμα συναγερμού που η Γερμανία και η Ευρώπη πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους», δήλωσε ο επικεφαλής του DIHK, Martin Wansleben.
 
Οι επιχειρήσεις μειώνουν τις επενδύσεις στη Γερμανία

Η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιεύσει την πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το Βερολίνο θα μειώσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη σε μόλις 0,2%, αν και εξακολουθεί να είναι μια πολύ πιο αισιόδοξη άποψη από εκείνη του DIHK.
Σύμφωνα με την έρευνα, τρεις στις πέντε επιχειρήσεις θεωρούν την οικονομική πολιτική της χώρας ως επιχειρηματικό κίνδυνο, ενώ το 33% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να μειώσει τις επενδύσεις στη Γερμανία τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 24% δήλωσε ότι σχεδιάζει επέκταση.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας θέλει να παρουσιάσει προτάσεις για την ενίσχυση της Γερμανίας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων έως την άνοιξη, με τους εμπειρογνώμονες να λένε ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει φορολογική μεταρρύθμιση και μείωση της γραφειοκρατίας.


Πηγή:www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης