Pouyanne (TotalEnergies): Τα μέτρα του ΔΝΤ για τα χρέη εμποδίζουν τα έργα πράσινης ενέργειας στην Αφρική

Pouyanne (TotalEnergies): Τα μέτρα του ΔΝΤ για τα χρέη εμποδίζουν τα έργα πράσινης ενέργειας στην Αφρική

Η εταιρεία έχει δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 30 αφρικανικές χώρες

 

Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αφρική παρακωλύονται από ανεπαρκείς κρατικές εγγυήσεις δανείων, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί αυστηρά μέτρα για το χρέος, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne.


Ο Pouyanne είπε ότι επί του παρόντος τα έργα ηλεκτρικής ενέργειας στην Αφρική υποφέρουν από "πρόβλημα φερεγγυότητας... έχετε τον κίνδυνο να μην πληρωθείτε". «Όταν λοιπόν ένας προγραμματιστής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θέλει να αναπτυχθεί και είναι προφανές ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, θα πάει να δει την κυβέρνηση και να ζητήσει εγγυήσεις», σημείωσε.
«Αλλά οι αφρικανικές κυβερνήσεις, θα σας πουν, δεν είναι σε θέση να δώσουν αυτές τις εγγυήσεις γιατί το ΔΝΤ έρχεται και τους λέει: «Μην πάτε να δώσετε αυτές τις εγγυήσεις, είστε ήδη υπερχρεωμένοι».

Ο Pouyanne είπε ότι το αποτέλεσμα ήταν ότι στην Αφρική, η εταιρεία του περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε έργα εξόρυξης, επειδή είναι ένας κλάδος όπου γνωρίζουν ότι θα λάβουν πληρωμές.
Η TotalEnergies έχει δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 30 αφρικανικές χώρες, καθώς και δύο ηλιακά πάρκα στην Αίγυπτο και σχεδιάζει ένα έργο αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας και μπαταριών στη Νότια Αφρική που θα τεθεί σε λειτουργία το 2025.

Τα παγκόσμια έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανήλθαν συνολικά σε 22 γιγαβάτ (GW) εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το τέλος του 2023, οι περισσότερες από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, που βρίσκονται στη Λατινική Αμερική, την Ευρασία, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.
Τα σχόλια έγιναν σε διάλογο κυβέρνησης-βιομηχανίας που διοργανώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας με επίκεντρο την Αφρική και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Είμαι απογοητευμένος που δεν βλέπω... έναν πραγματικό διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό που θα αντεγγυάται όλα αυτά τα αφρικανικά κράτη — και να μην τους ζητάω περισσότερα από αυτά που ζητάμε», είπε ο Pouyanne.

Επεσήμανε ότι στο ηλιακό εργοστάσιο 1 GW της TotalEnergies στο Ιράκ, οι διεθνείς χρηματοδότες του έργου ζητούσαν από την ιρακινή κυβέρνηση περισσότερες εγγυήσεις δανείων από την TotalEnergies, οδηγώντας τη γαλλική εταιρεία να αυτοασφαλίσει πλήρως το έργο για να αποφύγει την επιβάρυνση της κυβέρνησης με περισσότερα χρέη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης