Η Hive Energy κατασκευάζει το μεγαλύτερο hub υδρογόνου στην Ισπανία

Η Hive Energy κατασκευάζει το μεγαλύτερο hub υδρογόνου στην Ισπανία
Το έργο πρόκειται να παράγει περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας μέχρι το 2030
Σε συνεργασία με τις αρχές της περιφέρειας Castilla – La Mancha στην Ισπανία βρίσκεται η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Hive Energy, για την κατασκευή ενός κόμβου υδρογόνου στην επαρχία Albacete.

Το έργο Hive H2 Albamed θα παράγει ανανεώσιμο υδρογόνο με έως και 9 GW ηλιακής και αιολικής ενέργειας και 4 GW δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης έως το 2030, με τη συνολική επένδυση να εκτιμάται σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ (10,7 δισεκατομμύρια δολάρια).

Το έργο πρόκειται να παράγει περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας μέχρι το 2030.

Η Hive Energy δήλωσε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις, ενώ για την πρώτη φάση, σχεδιάζει να λάβει τελική επενδυτική απόφαση (FID) έως το τέλος του 2025.

Η πρώτη εγκατάσταση θα αποτελείται από 1,1 GW φωτοβολταϊκών, 284 MW αιολικής ενέργειας και 800 MW δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2028.

20.000 εκτάρια γης για το έργο

Ο ισπανικός προμηθευτής φυσικού αερίου Enagás θα συνεργαστεί με την Hive Energy και τις τοπικές αρχές για την ανάπτυξη του έργου.

Τον Απρίλιο, η Enagás δήλωσε ότι εκατό άτομα εργάζονται ήδη για την κατασκευή της υποδομής, ενώ 20.000 εκτάρια γης έχουν ήδη εξασφαλιστεί για την προώθηση του έργου.

Τον Οκτώβριο, η Hive Energy ανέθεσε στη γερμανική ThyssenKrupp Uhde την εκπόνηση μελέτης Pre-FEED για την υποστήριξη της ανάπτυξης της πρώτης πράσινης μονάδας παραγωγής υδρογόνου και αμμωνίας στην Ισπανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης