Ενέργεια

Montel: Αύξηση των αποθεμάτων άνθρακα στους τερματικούς σταθμούς άνθρακα της ΕΕ

Montel: Αύξηση των αποθεμάτων άνθρακα στους τερματικούς σταθμούς άνθρακα της ΕΕ

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο παρά την πίεση των τιμών

Τα αποθέματα άνθρακα στους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής της βορειοδυτικής Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 4% την περασμένη εβδομάδα (το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 μηνών), καθώς οι θαλάσσιες εισαγωγές εξακολουθούν να υφίστανται παρά τη μειωμένη ζήτηση παραγωγής, πιέζοντας έτσι περαιτέρω τις τιμές.

Αντίθετα στην Γερμανία παρατηρείται πτώση.


Τα συνδυασμένα αποθέματα σε 4 βασικούς τερματικούς σταθμούς
στο Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ και την Αμβέρσα (ARA) εκτιμήθηκαν τελευταία στους 6,39 εκατ. τόνους, (εβδομαδιαία αύξηση 0,27 εκατ. τόνους και μεγαλύτερη από τις 19 Ιουνίου), σύμφωνα με εκτιμήσεις του Montel για τα δεδομένα λιμένων την Τρίτη 13/2/2023.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις άφθονες θαλάσσιες αφίξεις άνθρακα στην περιοχή, με τις ευρωπαϊκές εισαγωγές θερμικού άνθρακα τον Ιανουάριο να έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, άνω των 4 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με στοιχεία της DBX.

Ωστόσο, ο πάροχος δεδομένων ξηρού όγκου είδε προσωρινά τις εισαγωγές να διολισθαίνουν αυτό το μήνα σε 3,7 εκατομμύρια τόνους.

Εν μέσω υποτονικών αναλήψεων αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, το βασικό συμβόλαιο άνθρακα API 2 τη Δευτέρα επανεξέτασε το πολύμηνο ενδοημερήσιο χαμηλό της 25ης Ιανουαρίου στα 91,80 USD/τόνο, το οποίο ήταν το χαμηλότερο από τις 2 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία του Ice Futures.

Εν τω μεταξύ, ένας χρηματιστής άνθρακα με έδρα το Λονδίνο ανέφερε σε ένα σημείωμα ότι οι υποκείμενες φυσικές αγορές ήταν ελλιπείς.

Από το σύνολο των αποθεμάτων ARA, τα αποθέματα στον τερματικό σταθμό EMO του Ρότερνταμ ήταν 0,1 εκατ. τόνοι υψηλότερα την εβδομάδα στους 3,7 εκατ. τόνους, ενώ τα αποθέματα στον τερματικό σταθμό OBA στο Άμστερνταμ παρέμειναν σταθερά στους 1,95 εκατ. τόνους.

Τα αποθέματα στο μικρότερο τερματικό σταθμό EBS του Ρότερνταμ παρέμειναν αμετάβλητα στους 0,55 εκατ. τόνους, ενώ ο τερματικός σταθμός Vlissingen της Ovet κοντά στην Αμβέρσα ανέφερε αύξηση 0,17 εκατ. τόνων σε 0,69 εκατ. τόνους, εκ των οποίων τα 0,65 εκατ. τόνοι ήταν θερμικοί.

 

Πτωτική πορεία του άνθρακα στην Γερμανία

Η γερμανική καύση άνθρακα την περασμένη εβδομάδα ήταν η 2η χαμηλότερη φέτος, όπως δήλωσε διαχειριστής χαρτοφυλακίου με εγχώρια ενεργειακή εταιρεία.

Σημείωσε ότι τα επίπεδα παραγωγής μειώθηκαν γενικότερα κατά περίπου 1/3 σε ετήσια βάση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης