Περιβάλλον

Εκτίμηση - σοκ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή αιολικής ενέργειας της ΕΕ

Εκτίμηση - σοκ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή αιολικής ενέργειας της ΕΕ

Θα τη μειώσει κατά 30% - Η υπερθέρμανση του πλανήτη στην Ευρώπη θα προκαλέσει αλλαγές προς το τέλος της δεκαετίας (Montel)

Άκρως ανησυχητική είναι η πρόβλεψη της Tradewpower (νορβηγική εταιρεία αναλυτών) για τις συνέπειες που θα έχει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) της Ευρώπης και στην πράσινη μετάβαση, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη και εν γένει η κλιματική αλλαγή.

Η ευρωπαϊκή παραγωγή αιολικής ενέργειας θα μπορούσε να μειωθεί έως και 30% κάτω από τις προσδοκίες μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη φέρνει συχνότερες περιόδους υψηλής πίεσης με ήρεμο καιρό, σύμφωνα με την Tradewpower.

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη στην Ευρώπη θα λειτουργήσει πολύ διαφορετικά στην Ευρώπη από ό,τι αναμένουν πολλοί.

Περισσότερη υψηλή πίεση σημαίνει ότι η μέση παραγωγή αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί και θα συνεχίσει να μειώνεται», δήλωσε ο Ivan Fore Svegaarden (Διευθύνων Σύμβουλος της Tradewpower) στο Montel.

Η ανάλυση της εταιρείας η οποία χρησιμοποιεί ιστορικά δεδομένα μετά το 1997, δείχνει ότι οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Ευρώπη σημαίνει ότι η παραγωγή αιολικής ενέργειας στην περιοχή θα μπορούσε να είναι 20-30% χαμηλότερη από την αναμενόμενη προς το τέλος της δεκαετίας.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για πιο έντονα καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον πλανήτη όπως πλημμύρες και ξηρασία, λόγω των αυξανόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ο Svegaarden (πρώην μετεωρολόγος στο Eco Energi), είπε ότι «η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε θερμότερο, υγρότερο και πιο ανεμοδαρμένο καιρό σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά με περιφερειακές διαφορές. Ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης θα δει μια τάση θερμότερου και ξηρότερου καιρού με λιγότερους ανέμους.

Δυνητικά αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης, καθώς οι στόχοι βασίζονται σε προσδοκίες παραγωγής αιολικής ενέργειας που ενδέχεται να μην εκπληρωθούν. Θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει σοβαρά την κερδοφορία των αιολικών πάρκων».

Τόσο η Βόρεια Θάλασσα όσο και ένα μεγάλο μέρος της ΕΕ και οι παράκτιες περιοχές γύρω από τη Νορβηγία τείνουν προς χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου, δείχνει η ανάλυση Tradewpower. Αντίθετα, η ηλιακή ενέργεια αντιμετωπίζει ένα λαμπρό μέλλον στην Ευρώπη λόγω των καιρικών συνθηκών υψηλής πίεσης.


Κίνδυνος για την Σκανδιναβική υδροηλεκτρική παροχή

Η ανάλυση του Svegaarden δείχνει επίσης ότι οι συσσωρευμένες βροχοπτώσεις ετησίως γίνονται όλο και χαμηλότερες στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ τα χρόνια με πολύ υγρό καιρό γίνονται όλο και πιο σπάνια.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της Tradewpower, ακόμη και τα νότια μέρη της Σκανδιναβίας θα δουν λιγότερες βροχές το φθινόπωρο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ταμιευτήρες υδροηλεκτρικής ενέργειας θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν χαμηλά επίπεδα πριν από το χειμώνα, όταν η ζήτηση για θέρμανση αυξάνεται.
«Δεν μπορείτε να το δείτε ακόμα στα στατιστικά δεδομένα, αλλά ο καιρός που υπήρχε στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 δεν υφίσταται πλέον λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κάτι που οι περισσότερες αναλύσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν λαμβάνουν υπόψη», δήλωσε ο Svegaarden.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης