Ενέργεια

Αύξηση κατά πάνω από 50% "βλέπει" στην παγκόσμια ζήτηση LNG η Shell μέχρι το 2040

Αύξηση κατά πάνω από 50%
Ο αμερικανικός κολοσσός δήλωσε ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο έχει ήδη κορυφωθεί σε ορισμένες περιοχές, ενώ συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως
Η παγκόσμια ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% μέχρι το 2040, με την καθοριστική συμβολή της Κίνας, αλλά και των κρατών της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας που χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο LNG, στα πλαίσια της προσπάθειας να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.

Σύμφωνα με το lngprime, η Shell ανέφερε ότι το παγκόσμιο εμπόριο LNG έφτασε τα 404 εκατομμύρια τόνους το 2023, από 397 εκατομμύρια τόνους το 2022, με την περιορισμένη προσφορά αερίου να περιορίζει την ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα τις τιμές πάνω από τους συνήθεις μέσους όρους.

Ο αμερικανικός κολοσσός δήλωσε ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο έχει ήδη κορυφωθεί σε ορισμένες περιοχές, ενώ συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, με τη ζήτηση σε LNG να αναμένεται να φθάσει περίπου τους 625-685 εκατομμύρια τόνους ετησίως το 2040, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του κλάδου.

«Η Κίνα είναι πιθανό να πρωτοστατήσει στην αύξηση της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου αυτή τη δεκαετία, καθώς η βιομηχανία της επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με τη μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο», δήλωσε ο Steve Hill, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Shell Energy.

Ο Hill τόνισε επίσης ότι «με τον τομέα χάλυβα της Κίνας που βασίζεται στον άνθρακα να αντιπροσωπεύει περισσότερες από τις συνολικές εκπομπές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Τουρκίας μαζί, το φυσικό αέριο έχει ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τοπικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον κόσμο».

Μέσα στη δεκαετία, η μείωση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου σε τμήματα της Νότιας Ασίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για υγροποιημένο φυσικό αέριο, καθώς οι οικονομίες αυτές χρειάζονται ολοένα και περισσότερο καύσιμα για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και για τη βιομηχανία.

Στα ίδια επίπεδα με το 2022 οι ευρωπαϊκές εισαγωγές το 2023

Η έκθεση Shell LNG Outlook 2024 δείχνει ότι το φυσικό αέριο συμπληρώνει την αιολική και την ηλιακή ενέργεια σε χώρες με υψηλά επίπεδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής τους, παρέχοντας βραχυπρόθεσμη ευελιξία και μακροπρόθεσμη ασφάλεια εφοδιασμού.

Το LNG σύμφωνα με τη σχετική έκθεση θα συνεχίσει να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και το 2024, μετά την πτώση των ρωσικών εξαγωγών από αγωγούς προς την Ευρώπη το 2022, με τις νέες εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης να συμβάλουν στη βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου παρέμειναν σε παρόμοια επίπεδα με το 2022, παρά τη συνολική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου το 2023, δήλωσε η Shell.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης