Ενέργεια

Την Παρασκευή (16/2) το πρώτο φορτίο στο FSRU Αλεξανδρούπολης

Την Παρασκευή (16/2) το πρώτο φορτίο στο FSRU Αλεξανδρούπολης
Tα στοιχεία παρέχονται από την VesselsValue

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο τερματικός σταθμός εισαγωγής LNG της Gastrade FSRU "Αλεξανδρούπολης".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από την VesselsValue και αναμεταδίδει το lngprime, θα φτάσει και το πρώτο φορτίο LNG.

Πρόκειται για  το κατασκευής 2018 174,000-cbm LNG carrier, GasLog Hong Kong που είναι ναυλωμένο από την TOTAL Energies και πριν είχε πάρει φορτίο από την Sempra στην Λουϊζιάνα.
Η TOTAL Energies είναι μέτοχος της Cameron LNG που διαθέτει δυναμικόπτητα 12mtpa LNG.

Μάλιστα, το διεθνές Μέσο ήρθε σε επικοινωνία με την Gastrade έτσι ώστε να σχολιάσει την εν λόγω είδηση, αλλά δεν έκανε κάποιο σχετικό σχόλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα όριζε την παραλαβή του πρώτου φορτίου στις 20 Ιανουαρίου, αλλά δεν κατέστη δυνατό λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το «Αλεξανδρούπολις», η πρώτη πλωτή μονάδα, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου της Ελλάδας, αγκυροβόλησε ανοιχτά στην περιοχή στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ η πρόσδεσή της ολοκληρώθηκε στις 23 του ίδιου μήνα. Είχε αποπλεύσει από το αγκυροβόλιο της Σιγκαπούρης στις 26 Νοεμβρίου, αφού πρώτα ολοκλήρωσε μια σχεδόν 10μηνη μετατροπή στο ναυπηγείο Seatrium.

Η παρουσία του FSRU που αποτελείται από μια μεγάλη πλωτή βιομηχανική μονάδα αποθηκευτικής δυναμικότητας 153.500 κ.μ. και τρεις μονάδες αεριοποίησης, έχει προφανή εθνική σημασία. Το έργο, με μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα αεριοποίησης περίπου 22,5 εκατ. κ.μ. και μέγιστη ετήσια 5,5 bcm αερίου, ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης στις αγορές της ευρύτερης περιοχής με στόχο την απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Έχει ξεκάθαρα περιφερειακό χαρακτήρα, με στόχο τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης έως την Ουκρανία, αλλά και της κεντρικής Ευρώπης μέχρι την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, δηλαδή μια περιοχή με συνολική κατανάλωσης κοντά στα 70 bcm αερίου το χρόνο. Οση περίπου και η κατανάλωση της Γερμανίας, η οποία μέχρι το 2021 αποτελούσε το μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού αέριου διεθνώς, αγοράζοντας ποσότητες 55 bcm ή το 65% των τότε αναγκών της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης