Περιβάλλον

ESG: Όλες οι αλλαγές στα ευρωπαϊκά πρότυπα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων - Αquatech

ESG: Όλες οι αλλαγές στα ευρωπαϊκά πρότυπα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων - Αquatech
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν επίσης εκθέσεις και για νέους τομείς, όπως η βιοποικιλότητα και η κυκλική οικονομία, μετά τη διενέργεια σχετικών αξιολογήσεων.
Τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Απολογισμού Βιωσιμότητας (ESRS) παρουσίασε πριν λίγο καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία συνιστούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο σχεδιασμένο για να βοηθάει τις εταιρείες στην εκπλήρωση των απαιτήσεων της Οδηγίας για τον Εταιρικό Απολογισμό Βιωσιμότητας (CSRD).

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, τα ESRS τέθηκαν σε ισχύ, σηματοδοτώντας μια καίρια μετατόπιση προς μια ολοκληρωμένη εταιρική αναφορά βιωσιμότητας.

Η εξέλιξη αυτή απαιτεί από τις μεγάλες και εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις που υπόκεινται στο CSRD να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που θεωρούν ότι απορρέουν από κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Σε ποιους εφαρμόζεται η οδηγία; Σε μεγάλες εταιρείες, μικρομεσαίες εισηγμένες σε επίσημες αγορές της ΕΕ, εταιρείες εκτός ΕΕ που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, καθώς και μικρομεσαίες που ασκούν δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, αν και για τις μικρομεσαίες ωστόσο, τα πρότυπα θα είναι λιγότερο αυστηρά.

Οι νέοι κανόνες έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι οι πληροφορίες που απαιτούνται για την αξιολόγηση των επιπτώσεων στις εταιρείες είναι διαθέσιμες για τους επενδυτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Αυτό θα βοηθήσει τους επενδυτές να αξιολογήσουν τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

«Τα πρότυπα που εγκρίναμε είναι φιλόδοξα και αποτελούν σημαντικό εργαλείο που στηρίζει την ατζέντα της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση», δήλωσε η Mairead McGuinness, επίτροπος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ένωση κεφαλαιαγορών.

Τα ESRS είναι σημαντικά για την χρηματοοικονομική σταθερότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να διενεργούν αξιολογήσεις για θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, αναφέροντας θέματα που είναι ουσιώδη σε κάθε διάσταση, ενώ απαιτούν ολοκληρωμένες γνωστοποιήσεις σχετικά με τις ουσιώδεις επιπτώσεις, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες σε όλα τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG).

Νέα εποχή εταιρικής διαφάνειας

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν επίσης εκθέσεις και για νέους τομείς, όπως η βιοποικιλότητα και η κυκλική οικονομία, μετά τη διενέργεια σχετικών αξιολογήσεων.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται επίσης να περιγράφουν με διαφάνεια τις πολιτικές τους που σχετίζονται με θέματα όπως η βιωσιμότητα.

Τα ESRS δίνουν εντολή στις εταιρείες να εντοπίζουν και να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με τις ευκαιρίες, αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές τις νέες συνθήκες.

Οι κανόνες δηλώνουν ότι οι σχετικές εκθέσεις θα υπόκεινται σε πρωτόκολλα ασφαλείας, γεγονός που απαιτεί την σαφή τεκμηρίωση των διαδικασιών και των ελέγχων.

Τα ΕSRS εγκαινιάζουν μια νέα εποχή εταιρικής διαφάνειας.

Το νέο αυτό πλαίσιο φέρνει ισορροπία στις επιχειρήσεις, προωθώντας φιλόδοξους στόχους βιωσιμότητας και ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον φόρτο υποβολής εκθέσεων, όπως τόνισε η McGuinness.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης