Τελευταία Νέα

Ρουμανία: Επανέναρξη διαγωνισμού για αποθήκευση μπαταριών 240 MW σε ηλιακά φωτοβολταϊκά

Ρουμανία: Επανέναρξη διαγωνισμού για αποθήκευση μπαταριών 240 MW σε ηλιακά φωτοβολταϊκά
Η βαλκανική χώρα προέβη σε αυτή την ενέργεια λίγες μόλις ημέρες αφότου η ΕΕ δεσμεύτηκε για υψηλότερους στόχους μείωσης των ΑΠΕ και των εκπομπών για το 2040

Το Υπουργείο Ενέργειας της Ρουμανίας άνοιξε εκ νέου μια ανταγωνιστική πρόσκληση για αποθήκευση μπαταριών με στόχο την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο δίκτυο, αναζητώντας τουλάχιστον 240 MW και 480 MWh πόρων.

Στις 8 Φεβρουαρίου εξέδωσε ανακοίνωση με στόχο να τεθούν σε λειτουργία οι εγκαταστάσεις του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας διάρκειας 2 ωρών (BESS) έως τα μέσα του 2026.

 

Τι περιλαμβάνει η πρόσκληση

Εκδόθηκε τεχνικός οδηγός για τα κριτήρια επιλογής, με την πρόσκληση να περιλαμβάνει χρηματοδότηση για την αγορά εξοπλισμού και την εγκατάστασή του, καθώς και την κατασκευή περιουσιακών στοιχείων BESS.

Οι πλειοδότες έχουν προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου για να ανταποκριθούν στην πρόσκληση.

Διατίθεται χρηματοδότηση 79,6 εκατομμυρίων ευρώ (85,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για τα έργα BESS.

Η πρόσκληση ξεκίνησε εκ νέου από το Υπουργείο, αφού στην αρχική δρομολόγηση το 2023 αναμενόταν να επιλεγούν έργα μέχρι το τέλος του περασμένου έτους. Αυτή η αρχική κλήση αφορούσε περίπου 620 MWh ή περισσότερο χώρο αποθήκευσης, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας τον Νοέμβριο του 2022.

Η χρηματοδότηση έχει επιτραπεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), μέσω των εγκαταστάσεων σχεδιασμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας του μπλοκ.

Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (NRRP) της Ρουμανίας εγκρίθηκε σε αναθεωρημένη μορφή τον Νοέμβριο του 2023 που έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και την πράσινη οικονομική μετάβαση από την προηγούμενη έκδοσή του.

Η νέα έκδοση ανέβασε τα αιτήματα χρηματοδότησης καθαρής ενέργειας από το 41% της ζητούμενης χρηματοδότησης σε 44,1% και τα έφερε σε συμφωνία με το σχέδιο REPowerEU για ενεργειακή ανεξαρτησία και μετάβαση.

 

Δεύτερη πρόσκληση

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης πρόσκληση ύψους 199 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη των τομέων κατασκευής μπαταριών και ηλιακών φωτοβολταϊκών (PV) της Ρουμανίας, που χρηματοδοτείται επίσης μέσω του NRRP, με 149,25 εκατομμύρια ευρώ για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής, συναρμολόγησης και ανακύκλωσης μπαταριών.

Τουλάχιστον 2 GW ετήσιας παραγωγής, ανακύκλωσης ή συναρμολόγησης μπαταριών ετησίως θα διατίθενται στο δίκτυο μέχρι τα μέσα του 2026, ελπίζει η κυβέρνηση.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει οποιονδήποτε συνδυασμό παραγωγής ηλεκτροδίων ή συστατικών ηλεκτροδίων, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης και της συναρμολόγησης ηλεκτροδίων σε μπαταρίες και της δοκιμής και προετοιμασίας των μπαταριών, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης.


Προορισμός των υπολοιπόμενων 49,75 εκατ. ευρώ

Εν τω μεταξύ, τα υπόλοιπα 49,75 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για νέα έργα στη Ρουμανία που θα προσθέσουν τη δυνατότητα παραγωγής, συναρμολόγησης και ανακύκλωσης ηλιακών φωτοβολταϊκών κυψελών και μονάδων (πάνελ) τουλάχιστον 200 MW ετησίως έως τα μέσα του 2026.

Οι προσφορές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν οποιονδήποτε συνδυασμό παραγωγής πολυπυριτίου ή συναρμολόγηση τελικών κυψελών και μονάδων, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης.

Οι προσκλήσεις είναι ανοιχτές σε κάθε εταιρεία που έχει κατάλληλη εμπειρία με τις τεχνολογίες σύμφωνα με τους κώδικες CAEN της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ταξινόμηση των οικονομικών δραστηριοτήτων στους τομείς της ανακύκλωσης υλικών, της κατασκευής μπαταριών και συσσωρευτών και της κατασκευής άλλου ηλεκτρικού εξοπλισμού.

 

Χρονική συγκυρία των προσκλήσεων ενδιαφέροντος

Αυτές οι προσκλήσεις έρχονται λίγες μόλις ημέρες αφότου η ΕΕ δεσμεύτηκε για υψηλότερους στόχους μείωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των εκπομπών για το 2040 η οποία, ενώ δεν θέτει ρητά στόχους ή στρατηγικές για την αποθήκευση ενέργειας, αναγνώρισε ότι η χωρητικότητα αποθήκευσης θα είναι βασικό στοιχείο για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Έρχονται επίσης τη στιγμή που η Γερμανία (ένας από τους οικονομικούς ηγέτες της ΕΕ), διαμορφώνει τη δική της εθνική στρατηγική αποθήκευσης ενέργειας. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν παρόμοιους δρόμους ακολουθούν πολλά άλλα κράτη της ΕΕ, ιδίως υπό το φως της καυστικής αξιολόγησης από τον Συνασπισμό Αποθήκευσης Ενέργειας ότι τα Εθνικά Σχέδιά τους για την Ενέργεια και το Κλίμα (NECP) υπολείπονται από αυτή την άποψη.

Σύμφωνα με τα πρότυπα πολλών χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ), η Ρουμανία ενήργησε κάπως πρώιμα αφού έλαβε την πρώτη της εγκατάσταση BESS σε κλίμακα πλέγματος ηλεκτρονικά το 2018.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής βοήθειας που ξεκλειδώθηκε από την ΕΕ τα τελευταία 2 χρόνια, θα κατευθυνθεί σε προσπάθειες καθαρής ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο που περιλαμβάνουν εκατομμύρια για έργα αποθήκευσης σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σλοβενία και η Ουγγαρία, με την τελευταία να κερδίζει έγκριση για 1,1 € δισεκατομμύρια σε κρατική ενίσχυση για τη στήριξη έργων αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας τον περασμένο Ιούνιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης