Ενέργεια

Pyatt: Ελλάδα και ΗΠΑ εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε θέματα ενέργειας - Eύσημα στον Γ.Στάσση

Pyatt: Ελλάδα και ΗΠΑ εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε θέματα ενέργειας - Eύσημα στον Γ.Στάσση
Ο κ. Pyatt έκανε ιδιαίτερη μνεία στον IMEC, αλλά και στη επερχόμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία

“Ό,τι και να συμβεί στις εκλογές, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τη συμμαχία με την Ελλάδα να γίνεται πιο δυνατή”. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Assistant Secretary στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, σε συζήτηση σχετικά με το μέλλον της ολοκλήρωσης της Ανατολικής Μεσογείου, την ενεργειακή συνεργασία και την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και τις προκλήσεις για την αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ουάσιγκτον στο think tank Foundation for Defense of Democracies FDD.

Στη συζήτηση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 5ου Φόρουμ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) και την εφημερίδα Καθημερινή και που συντόνισε η ανταποκρίτρια της Καθημερινής και της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη, συμμετείχαν η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Assistant Secretary στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, o Senior Vice President του FDD, Jonathan Schanzer και ο Senior Fellow του FDD, ειδικός επί των τουρκικών, Sinan Ciddi, ενώ  τους συμμετέχοντες παρουσίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης. Συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν την πρώτη ημέρα του Φόρουμ και σε άλλα think tanks με βάση την Ουάσιγκτον. 

Ο Geoffrey Pyatt υπογράμμισε την εμβάθυνσης της συνεργασία Ελλάδας ΗΠΑ ειδικά σε θέματα ενέργειας, ενεργειακής μετάβασης και ασφάλειας. Σημείωσε πως θεσμοί όπως τα 3+1 σχήματα συνεργασίας και το East Med Gas Forum παίζουν σημαντικό ρόλο ειδικά μετά την 7η Οκτωβρίου. 

Μάλιστα ανέφερε πως νωρίτερα το πρωί συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, όπου συζήτησαν για τον επιτυχημένο εταιρικό μετασχηματισμό της εταιρείας, το νέο εγχείρημα στη Ρουμανία και την επιτάχυνση της ένταξης των ανανεώσιμων στην Ελλάδα και στις χώρες της περιοχής.  

Ο κ. Pyatt έκανε ιδιαίτερη μνεία στον IMEC, αλλά και στη επερχόμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία. 

Μίλησε ακόμα για την ένταξη της Ελλάδας στο Three Seas, αλλά και για τον “κάθετο διάδρομο” που ως πρωτοβουλία θα μειώσει την εξάρτηση χωρών της κεντρικής Ευρώπης και των Δυτ. Βαλκανίων από τα ρωσικά καύσιμα επισπεύδοντας παράλληλα την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης