Ευρωπαϊκή Kοινοπραξία 16 εταιριών στα υπεράκτια ηλιακά πάρκα – Ξεκινάει το έργο BAMBOO

Ευρωπαϊκή Kοινοπραξία 16 εταιριών στα υπεράκτια ηλιακά πάρκα – Ξεκινάει το έργο BAMBOO
Με την αξιοποίηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων για να μπορούν να φέρουν και πλωτά ηλιακά, ο απαιτούμενος χώρος για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα μπορεί να μειωθεί σημαντικά - Offshore Energy
Δεκαέξι ευρωπαίοι εταίροι έχουν ξεκινήσει από κοινού ένα βιομηχανικό έργο της ΕΕ με σκοπό την αναβάθμιση της πλωτής ηλιακής τεχνολογίας.

Το έργο που ονομάζεται BAMBOO (Building scAlable Modular Bamboo-inspired Offshore sOlar systems) αποσκοπεί στην επίλυση των προκλήσεων για την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας υπεράκτιων ηλιακών συστημάτων σε νέα και υφιστάμενα αιολικά πάρκα.

Στόχος επίσης του έργου είναι και η απόδειξη της στιβαρότητας και της απόδοσης των πλωτών ηλιακών συλλεκτών σε υπεράκτιες συνθήκες, παράλληλα με την έρευνα των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας αυτής της βιομηχανίας.

Η κοινοπραξία αυτή συντονίζεται από την RINA και στους εταίρους βρίσκονται η εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων ηλιακών συστημάτων Oceans of Energy, οι εταιρείες ανάπτυξης τεχνολογίας Solarge, TKF, Pauwels Transformers, SolarCleano, οι εταιρείες παροχής τεχνικών και περιβαλλοντικών συμβουλών RINA, ABS, Aquatera Ltd, Aquatera Atlantico και WavEC, τα εργαστήρια δοκιμών MARIN, Fraunhofer CSP, SIRRIS, το think tank για τη θαλάσσια επιστήμη και πολιτική European Marine Board και η εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων Vattenfall ως δυνητικό πελάτη για την υλοποίηση.

Το επιθυμητό αποτέλεσμα για το έργο BAMBOO είναι να ωριμάσουν οι τεχνολογίες και να καταστεί δυνατή η προσέλκυση κεφαλαίων για το πρωτοποριακό υπεράκτιο ηλιακό πάρκο 100-200 MW εντός ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου της Vattenfall μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Σύμφωνα με την Oceans of Energy, η συμπληρωματικότητα μεταξύ των ενεργειακών προτύπων ενός συγχρονισμένου υπεράκτιου ηλιακού και αιολικού πάρκου επιτρέπει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της ίδιας σύνδεσης δικτύου, μειώνοντας την ανάγκη για επενδύσεις στην επέκταση του ενεργειακού συστήματος.

Με την αξιοποίηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων για να μπορούν να φέρουν και πλωτά ηλιακά, ο απαιτούμενος χώρος για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Όπως αναφέρθηκε τον Ιανουάριο του 2024, η βιομηχανία πρέπει να αρχίσει να μετατοπίζει την εστίασή της από τα αιολικά πάρκα στα ενεργειακά πάρκα, καθώς υπάρχει περιορισμένος χώρος που πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά - η συνέργεια της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και της πλωτής ηλιακής ενέργειας είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε.

Μεγάλο βήμα για την αξιοποίηση των ΑΠΕ

«Η Oceans of Energy είναι υπερήφανη που προωθεί περαιτέρω την υπεράκτια ηλιακή ενέργεια φέρνοντας μια πραγματική αλλαγή του παιχνιδιού στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Allard van Hoeken, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Oceans of Energy.

Η αυξημένη κλίμακα των πλωτών ηλιακών πάρκων μπορεί να μειώσει τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις ανά εγκατεστημένη ισχύ, καθώς το καλώδιο εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να συγκεντρωθεί σε μια μεγαλύτερη πλωτή πλατφόρμα, δήλωσε η Oceans of Energy.

Το έργο αυτό αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο στην προώθηση των διεθνών προτύπων και των μεθόδων δοκιμών για την πλωτή ηλιακή τεχνολογία.

Οι προσπάθειες αυτές προσανατολίζονται σε διεθνώς ευθυγραμμισμένες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων πλαισίων κριτηρίων περιβαλλοντικής αξιολόγησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης