Τελευταία Νέα

Συμφωνία Panasonic - NOVONIX για παροχή συνθετικού γραφίτη στην παραγωγή μπαταριών EV

Συμφωνία Panasonic - NOVONIX για παροχή συνθετικού γραφίτη στην παραγωγή μπαταριών EV

Στόχος είναι η μείωση του άνθρακα στις μπαταρίες λιθίου για EV κατά 50% σε σύγκριση με το 2022 (CleanTechnica)

Η Panasonic Energy Co., Ltd. (εταιρεία του ομίλου Panasonic), ανακοίνωσε στις 9/2/2024 ότι υπέγραψε μια δεσμευτική συμφωνία με την κορυφαία εταιρεία υλικών και τεχνολογίας μπαταριών NOVONIX Limited («NOVONIX», Queensland, Αυστραλία) για την προμήθεια συνθετικού γραφίτη ο οποίος αποτελεί το κύριο συστατικό των ανοδίων των μπαταριών ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα (EV).

Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια τουλάχιστον 10.000 τόνων σε περίοδο 4 ετών, ξεκινώντας από το 2025.

 Η Panasonic δεν έχει αποσαφηνίσει ποια θα είναι η τελική χρήση των ανόδων συνθετικού γραφίτη. Όπως φαίνεται θα ενσωματωθούν σε μπαταρίες που υποβάλλονται σε επεξεργασία στη Βόρεια Αμερική.

Αυτό ταιριάζει με τις προσπάθειες της εταιρείας να ενισχύσει την τοπική παραγωγή μπαταριών.

 

Ο στόχος της συμφωνίας

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Μεσοπρόθεσμη έως Μακροπρόθεσμη Στρατηγική της Panasonic Energy για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας που επικεντρώνεται στη Βόρεια Αμερική και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της, ο συνθετικός γραφίτης θα χρησιμοποιηθεί από τις εγκαταστάσεις κατασκευής μπαταριών EV της Panasonic Energy στις ΗΠΑ, με τις αποστολές να ξεκινούν το 2025 από τις εγκαταστάσεις της NOVONIX στο Τενεσί.

Έως το 2031, η Panasonic Energy στοχεύει να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού μπαταριών ιόντων λιθίου για EV κατά 50% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022.

Θυμίζουμε ότι η πλειονότητα των εκπομπών προέρχεται από την εξόρυξη πόρων, την επεξεργασία πρώτων υλών και τα logistics. Επομένως, εκτός από τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα που δημιουργείται κατά την κατασκευή μπαταριών μέσω της εξουδετέρωσης άνθρακα όλων των εργοστασίων, η Panasonic Energy αντιμετωπίζει ενεργά τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού ανάντη.

Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στην Panasonic Energy να αξιοποιήσει την καινοτόμο περιβαλλοντική τεχνολογία της NOVONIX και να προμηθευτεί 10.000 τόνους γραφίτη από τις δραστηριότητες της NOVONIX στη Βόρεια Αμερική σε μια περίοδο 4 ετών, ένα στρατηγικά σημαντικό βήμα για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αλυσίδας εφοδιασμού της.

Επιπλέον ενισχύει τη βιομηχανία των ηλεκτρικών οχημάτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ενέργεια.

 

Μέθοδος παραγωγής γραφίτη

Υπάρχουν 2 τύποι γραφίτη για μπαταρίες ιόντων λιθίου:

φυσικός γραφίτης και συνθετικός γραφίτης.

Ο συνθετικός γραφίτης προσφέρει βελτιωμένη ανθεκτικότητα της μπαταρίας, επιτρέποντας αξιόπιστη απόδοση κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων κύκλων φόρτισης και εκφόρτισης.

Ο συνθετικός γραφίτης παράγεται παραδοσιακά μέσω μακράς επεξεργασίας υψηλής θερμοκρασίας σε φούρνο Acheson, που διαρκεί 30 ημέρες ανά κύκλο παραγωγής, με θερμοκρασίες που φτάνουν έως και τους 3.000℃.

Ωστόσο, αυτή η μέθοδος παραγωγής θέτει προκλήσεις λόγω της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας και των συνεπαγόμενων εκπομπών CO2.

Μάλιστα οι εταιρείες αναπτύσσουν ενεργά καινοτόμες μεθόδους παραγωγής για να ξεπεράσουν αυτά τα μειονεκτήματα.

Οι ιδιόκτητοι φούρνοι γραφιτοποίησης της NOVONIX είναι οι πρώτοι του είδους του για παραγωγή μεγάλης κλίμακας, επιτρέποντας την αποτελεσματική μαζική παραγωγή συνθετικού γραφίτη σε μόλις 3 ημέρες ανά κύκλο.

 

Αυτή η καινοτομία αναμένεται να μειώσει τα επίπεδα CO2 που εκπέμπεται κατά την παραγωγή συνθετικού γραφίτη σε σύγκριση με τους συμβατικούς φούρνους Acheson.

Αντιπροσωπεύει μια σημαντική συμβολή στον στόχο της Panasonic Energy να μειώσει στο μισό το αποτύπωμά της άνθρακα και καταδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας για περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

 

Η επιδίωξη της Panasonic στην Β. Αμερική

Στην αγορά της Βόρειας Αμερικής (περιλαμβάνει τις ΗΠΑ ως τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο σε πωλήσεις νέων αυτοκινήτων), η Panasonic Energy στοχεύει να διευκολύνει την ευρεία υιοθέτηση των EV παρέχοντας μπαταρίες υψηλής ποιότητας και υψηλής χωρητικότητας που προσφέρουν εκτεταμένη εμβέλεια οδήγησης.

Η εταιρεία θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία της για να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη βιομηχανία μπαταριών ιόντων λιθίου.

Μέσω στρατηγικών συνεργασιών, θα επιταχύνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών και τη συμβολή στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης κοινωνίας.

 

Σχετικά με την Panasonic Energy Co., Ltd.

Η Panasonic Energy Co., Ltd., που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2022 ως μέρος της μετάβασης του Ομίλου Panasonic σε ένα λειτουργικό σύστημα εταιρείας, παρέχει καινοτόμα προϊόντα και λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία μπαταριών παγκοσμίως.

Μέσω των μπαταριών ιόντων λιθίου αυτοκινήτων, των συστημάτων μπαταριών αποθήκευσης και των ξηρών μπαταριών, η εταιρεία φέρνει ασφαλή, αξιόπιστη και βολική ενέργεια σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών τομέων, από την κινητικότητα και την κοινωνική υποδομή έως τα ιατρικά και καταναλωτικά προϊόντα.

Η Panasonic Energy έχει δεσμευτεί να συνεισφέρει σε μια κοινωνία που συνειδητοποιεί την ευτυχία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και μέσω των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων, η Εταιρεία στοχεύει να αντιμετωπίσει κοινωνικά ζητήματα, αναλαμβάνοντας παράλληλα την ηγεσία σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.


Σχετικά με τη NOVONIX Limited

Η NOVONIX είναι μια κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας μπαταριών που φέρνει επανάσταση στην παγκόσμια βιομηχανία μπαταριών ιόντων λιθίου με καινοτόμες, βιώσιμες τεχνολογίες, υλικά υψηλής απόδοσης και πιο αποτελεσματικές μεθόδους παραγωγής.

Η εταιρεία επεκτείνει τις εργασίες κατασκευής υλικών ανόδου συνθετικού γραφίτη υψηλής απόδοσης και έχει αναπτύξει μια διαδικασία σύνθεσης καθόδου εντελώς στεγνής και μηδενικών αποβλήτων.

Μέσω προηγμένων δυνατοτήτων Ε&Α, αποκλειστικής τεχνολογίας και στρατηγικών συνεργασιών, η NOVONIX έχει κερδίσει εξέχουσα θέση στη βιομηχανία μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και τροφοδοτεί ένα μέλλον καθαρότερης ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης