Σε χαμηλό διετίας τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων - Μείωση 6% αυτή την εβδομάδα (Montel)

Σε χαμηλό διετίας τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων - Μείωση 6% αυτή την εβδομάδα (Montel)
Ο άνθρακας δέχεται πιέσεις από την αρχή του έτους, χάνοντας περίπου το ένα τέταρτο της αξίας του
Οι ευρωπαϊκές τιμές του διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 6% αυτή την εβδομάδα, πιάνοντας  χαμηλό διετίας το πρωί της Δευτέρας (12/2) εν μέσω επίμονων πτωτικών θεμελιωδών μεγεθών, που επιδεινώνονται από τις απώλειες στις αγορές καυσίμων.

Σύμφωνα με το Montel, το συμβόλαιο αναφοράς EUA της 24ης Δεκεμβρίου σημείωσε νέο χαμηλό 23 μηνών στα 59,26 ευρώ/τόνο, αφού έφτασε τα 60,26 ευρώ/τόνο την Πέμπτη (8/2), επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Η τιμή στην τελευταία διαπραγμάτευση ήταν στα 59,39 ευρώ/τόνο, μειωμένη κατά 1,39 ευρώ την ημέρα, αλλά κάτω από τον διακανονισμό της περασμένης Παρασκευής στα 63,40 ευρώ/τόνο στην Ice Endex.

«Όλα τα κέρδη ακυρώθηκαν από το sell-off και όσο πιο συχνά η τιμή δοκιμάζει την καθοδική πορεία, τόσο πιο αδύναμη γίνεται η στήριξη», δήλωσε η Bernadett Papp, ανώτερος αναλυτής άνθρακα στην Pact Capital.  

Η ίδια περίμενε ότι η τιμή θα κινηθεί βραχυπρόθεσμα μεταξύ του χαμηλού του 2022 στα 59,03 ευρώ/τόνο και της πρόσφατης αντίστασης στα 65 ευρώ/τόνο, με μεγάλη πιθανότητα διάσπασης της τιμής προς τα κάτω.

Ήπιες προοπτικές

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες και η γενική αδυναμία σε όλο το ενεργειακό σύμπλεγμα είχαν οδηγήσει τις τιμές του άνθρακα μέσω βασικών επιπέδων στήριξης, δήλωσε σε σημείωμά του ο επικεφαλής συναλλαγών της Redshaw Advisors, Tom Lord.

Ωστόσο, οι προβλέψεις που υποδεικνύουν πιθανή επιστροφή σε ψυχρότερο καιρό στα μέσα Φεβρουαρίου για τη βόρεια Ευρώπη προσέφεραν κάποια στήριξη.

Εν τω μεταξύ, ο Ben Lee, αναλυτής της αγοράς άνθρακα στην Energy Aspects, δήλωσε ότι η αγορά ήταν σχετικά σταθερή τις τελευταίες εβδομάδες.

Ενώ η παραβίαση του ψυχολογικού ορίου των 60 ευρώ/τόνο θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω πτωτική κίνηση, «οι συστηματικοί επενδυτές πιθανόν να μην έχουν τεράστιο περιθώριο για να αναπτύξουν περισσότερες θέσεις πώλησης επί του παρόντος», δήλωσε ο Lee.

Ο άνθρακας δέχεται πιέσεις από την αρχή του έτους, χάνοντας περίπου το ένα τέταρτο της αξίας του, καθώς οι θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου και η προσφορά του φυσικού αερίου έχουν συμπιέσει τις τιμές του φυσικού αερίου, αυξάνοντας την κερδοφορία της καύσης λιγότερο ρυπογόνου φυσικού αερίου έναντι του άνθρακα.

Επιπλέον, τα επενδυτικά κεφάλαια συνέχισαν να διατηρούν μεγάλη καθαρή θέση πώλησης εν μέσω πτωτικών θεμελιωδών μεγεθών.

Αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη

«Ο αριθμός των καθαρών short θέσεων μειώθηκε μόνο κατά την πρώτη και την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και φαίνεται ότι οι κερδοσκόποι στράφηκαν και πάλι πιο πτωτικά για τον άνθρακα, κάτι που είναι κατανοητό ενόψει των αδύναμων θεμελιωδών στοιχείων», δήλωσε η Papp.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αποκάλυψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προγραμματισμένη καθαρή μείωση των εκπομπών κατά 90% έως το 2040 δεν κατάφερε να δώσει ώθηση στις ΕΕΑ, καθώς ήταν «πολύ μακριά στο μέλλον», δήλωσε ο Lee.

Βασικές λεπτομέρειες σχετικά με τον στόχο ήταν ήδη γνωστές πριν από την επίσημη δημοσίευση και η απουσία συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων από την ΕΕ άφησε τους επενδυτές αβέβαιους σχετικά με τις μελλοντικές ρυθμιστικές προοπτικές, πρόσθεσε η Papp.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης