Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Συνεργασία Rio Tinto και BHP για έργο «πράσινου σιδήρου»

Συνεργασία Rio Tinto και BHP για έργο «πράσινου σιδήρου»

Οι ανταγωνιστές της εξόρυξης ενώθηκαν με τη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Αυστραλίας για να βοηθήσουν στη μείωση του άνθρακα (reneweconomy)

Οι αντίπαλοι στον τομέα της εξόρυξης, Rio Tinto και BHP Group, ανακοίνωσαν στις 9/2/2024 ότι ενώθηκαν με τη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Αυστραλίας για ένα πιλοτικό έργο «πράσινου σιδήρου» μέσω του οποίου πιστεύουν ότι θα βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα για χαλυβουργίες σε όλο τον κόσμο που βασίζονται στο αυστραλιανό σιδηρομετάλλευμα.

Οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας και η BlueScope Steel θα μελετήσουν τη σκοπιμότητα κατασκευής ενός πιλοτικού ηλεκτρικού φούρνου τήξης σιδήρου (ESF), του πρώτου στη χώρα, με πιθανή ημερομηνία έναρξης το 2027, σύμφωνα με κοινή δήλωση στις 9/2/2024.

Αυτός ο «πράσινος σίδηρος» θα μπορούσε (εάν είναι επιτυχής) να βοηθήσει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των χαλυβουργών σε όλο τον κόσμο που βασίζονται στο αυστραλιανό σιδηρομετάλλευμα.

Η παραγωγή χάλυβα (βασικό υλικό για τις υποδομές και τη μετάβαση σε καθαρά μηδενική ενέργεια), συμβάλλει επί του παρόντος περίπου στο 8% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

«Η ένταση άνθρακα της παραγωγής σιδήρου και χάλυβα απαιτεί βαθιά αλλαγή για να καλύψει τις ανάγκες του πλανήτη μας και τους κλιματικούς μας στόχους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Rio Tinto Iron Ore, Simon Trott.

«Μια πιθανή φιλοδοξία για το έργο θα μπορούσε να είναι η παραγωγή εμπορικών ποσοτήτων «πράσινου σιδήρου» που θα μπορούσαν στη συνέχεια να αποσταλούν σε χαλυβουργίες στην Ασία.

Ωστόσο, ο πιλότος θα έπρεπε να τρέξει για αρκετά χρόνια, επομένως η εμπορική παραγωγή ήταν απίθανη πριν από τη δεκαετία του 2030», δήλωσε η Tania Archibald  (Διευθύνουσα Σύμβουλος της BlueScope).


Η ανακοίνωση έγινε στις χαλυβουργικές επιχειρήσεις της
BlueScope στο Port Kembla (το μεγαλύτερο εργοστάσιο χάλυβα της Αυστραλίας), περίπου 75 χιλιόμετρα (47 μίλια) νότια του Σίδνεϊ.

Εάν πετύχει, αυτή θα είναι η πρώτη συνεργασία μεταξύ των δύο παγκόσμιων ανθρακωρύχων σε ένα έργο κατάντη.

«Αν καταφέρουμε να το σπάσουμε, θα είναι μια σημαντική άνοδος για τη βιομηχανία εξόρυξης… την Αυστραλία γενικά και τον κόσμο», δήλωσε ο Tim Day, (εισερχόμενος Πρόεδρος σιδηρομεταλλεύματος της BHP στη Δυτική Αυστραλία), σε συνέντευξη Τύπου.

Το έργο θα ενσωματώσει την εργασία που έγινε από τον Οκτώβριο του 2021 μεταξύ του Ρίο και της BlueScope, σχετικά με τρόπους μείωσης των εκπομπών κατά τη διάρκεια ενός προγενέστερου σταδίου της διαδικασίας επεξεργασίας σιδηρομεταλλεύματος με την αντικατάσταση του άνθρακα με πράσινο υδρογόνο, γνωστή ως άμεση μείωση.

Το σιδηρομετάλλευμα θα μπορούσε στη συνέχεια να μετατραπεί σε άμεσο ανηγμένο σίδηρο (DRI) προτού τροφοδοτηθεί σε ένα ESF. Μαζί, ο εξοπλισμός DRI-ESF θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές κατά περισσότερο από 80%, ανέφεραν οι εταιρείες στην κοινή δήλωση.


Οι εταιρείες δήλωσαν ότι θα αξιολογήσουν αρκετές τοποθεσίες στην Αυστραλία
(κορυφαίος εξαγωγέας σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο), για την προτεινόμενη πιλοτική εγκατάσταση.

Το πρόγραμμα εργασίας προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Το κόστος για το έργο θα επιμεριστεί εξίσου, αν και οι εταιρείες αρνήθηκαν να παράσχουν εκτιμήσεις.

Η BHP συνεργάζεται επίσης με την παγκόσμια εταιρεία μηχανικών Hatch για να σχεδιάσει μια παρόμοια πιλοτική μονάδα ηλεκτρικών κλιβάνων τήξης στην Αυστραλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης