Mε ενστάσεις 3 μεγάλων προχωρά ο διαγωνισμός της αποθήκευσης - Ποιοί εγχώριοι και πολυεθνικές είναι στο παιχνίδι

Mε ενστάσεις 3 μεγάλων προχωρά ο διαγωνισμός της αποθήκευσης - Ποιοί εγχώριοι και πολυεθνικές είναι στο παιχνίδι
Στην τελική ευθεία έχει μπει ο διαγωνσιμός για δημοπρατούμεη ισχύ 228 MW - Ποιοί έχουν περάσει, ποιοί υποβάλλουν ενστάσεις

Την Τετάρτη 14/2 αναμένεται να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» για τους αποκλεισθέντες συμμετέχοντες στον δεύτερο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για έργα αποθήκευσης ενέργειας, αφού εξετασθούν όλες οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από επενδυτές. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα επτά έργα που αποκλείστηκαν, με τρία από αυτά να ανήκουν σε μεγάλους ενεργειακούς «παίκτες» της αγοράς. Ειδικότερα, το έργο των 17,5 MW (εγγυημένης χωρητικότητας 35 MWh) της «Φως Αγίου Γεωργίου» προωθείται από τον γερμανικό όμιλο BAYWA, ο οποίος έχει ιδρύσει στην Ελλάδα σειρά θυγατρικών εταιρειών και διαθέτει ήδη ένα pipeline έργων (κυρίως φωτοβολταϊκών) άνω του 1 GW (γιγαβάτ).

Ο λόγος του αποκλεισμού του έργου αποθήκευσης από τον δεύτερο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ, αποδίδεται στο ότι ορισμένα δικαιολογητικά συμμετοχής, όπως τα πιστοποιητικά δικαστικής φερεγγυότητας και ασφαλιστικής ενημερότητας που προσκομίστηκαν έπρεπε να είχαν εκδοθεί το αργότερο 30 ημέρες πριν την υποβολή της αίτησης συμμετοχής, ωστόσο είχαν εκδοθεί προγενέστερα. Για τους ίδιους λόγους αποκλείστηκε και έργο του ομίλου Μυτιληναίος που «κατέβηκε» στον διαγωνισμό μέσω της Αέναος Συσσωρευτές (ελέγχεται από τους κ.κ. Νίκο Παπαπέτρου και Γιάννη Καλαφατά) με ένα έργο 48 MW (εγγυημένης χωρητικότητας 96 MWh) στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Επίσης, στον κατάλογο των επτά αποκλεισθέντων συμμετεχόντων περιλαμβάνεται και ένα έργο 15 MW στη Βοιωτία της Elpedison, αφενός διότι ο φάκελός της δεν ήταν πλήρης, αλλά κυρίως γιατί, σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, δεν πληρούνταν ο κανόνας ανταγωνισμού, καθώς η εταιρεία αποτελεί «συνεργαζόμενη επιχείρηση», με την «HELLENiQ Renewables», η οποία κρίθηκε επιλεγείσα στην Α’ Ανταγωνιστική Διαδικασία με συνολική κατακυρωθείσα ισχύ 100 MW, που είναι και το όριο ισχύος ανά συμμετέχοντα, συνολικά στους δύο διαγωνισμούς αποθήκευσης της ΡΑΑΕΥ.

Επίσης, στους αποκλεισθέντες, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι φάκελοι δεν ήταν πλήρεις, περιλαμβάνονται ακόμη δύο έργα των 8 MW έκαστο της Ενεργειακής Κοινότητας «Sungarden / Ηλιακός Κήπος», ένα έργο των 8,6 MW της «Τύρναβος Power» και ένα των 8 MW της «FP Ηλιακή Ενέργεια». Το μέλλον και των επτά έργων, θα κριθεί αυτές τις ημέρες έπειτα από εξέταση των ενστάσεων, ώστε την Τετάρτη να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές και την Πέμπτη να ανακοινωθεί ο οριστικός κατάλογος των εταιρειών των οποίων τα έργα τελικά θα προκριθούν και θα λάβουν λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση.


Οι επιλεγέντες

Στον προσωρινό κατάλογο των επιλεγέντων συμμετεχόντων περιλαμβάνονται τρία έργα του ομίλου ΤΕΡΝΑ (δύο μονάδες 20 MW και 40 MW της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” σε Αρκαδία και Φωκίδα και μία του Ήρωνα 12 MW στη Βοιωτία), ένα του ομίλου Κοπελούζου στην Αχαΐα των 50 MW (από την εταιρεία «Εφαρμογές Πυριτίου») και τρία του ομίλου Βαρδινογιάννη μέσω των εταιρειών MS Viotia, MS Fokida, MS Florina, συνολικής ισχύος 72 MW.

Tη λίστα συμπληρώνουν μονάδες συσσωρευτών των 50 ΜW στη Χαλκιδική της Enel και των 50 MW στη Βοιωτία της γαλλικής EDF (μέσω της «Ηλιόθεμα Ενεργειακή»), δύο έργα σε Κορινθία και Βοιωτία συνολικής ισχύος 72 MW της γερμανικής Aquitos SolarFarm, δύο έργα συνολικής ισχύος 72 MW της «Αλάσια Αναπτυξιακή» της εφοπλιστικής οικογένειας Χατζηιωάννου, ένα έργο των 50 MW στο Κιλκίς της γερμανο-ολλανδικών συμφερόντων «Greencells Energy Hellas», δύο έργα συνολικής ισχύος 72 MW της γερμανικής Aquitos Solar Farm, ένα των 50 MW στη Λάρισα της γαλλικής AKUO Energy μέσω της «Argyromylos Storage», δύο έργα συνολικής ισχύος 72 MW της «X. Ρόκας», άλλα δύο με συνολική ισχύ 72 MW της DCN Μετόχι (συμφερόντων Γ. Ρόκα), 50 MW της «Καράτζης ΑΕ», 50 MW της Αρκαδία Storage του ομίλου Eunice κ.λπ.

Να θυμίσουμε ότι η δημοπρατούμενη ισχύς για τον δεύτερο διαγωνισμό έχει καθοριστεί στα 288 MW και τα έργα που τελικά θα προκριθούν θα «κλειδώσουν» λειτουργική ενίσχυση, στη βάση των προσφορών που είχαν υποβάλλει κατά την ανταγωνιστική διαδικασία. Παράλληλα, θα λάβουν και επενδυτική ενίσχυση, ύψους 100.000 ευρώ ανά MW, αντί των 200.000 ευρώ που δικαιούνται όσοι είχαν προκριθεί κατά τον πρώτο διαγωνισμό έργων αποθήκευσης που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Η τρίτη ανταγωνιστική διαδικασία που θα διεξαχθεί έως τις 31 Μαρτίου, θα αφορά πέρα από έργα που χωροθετούνται στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της χώρας (Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία) όπως αρχικά προβλεπόταν, και μονάδες σε άλλες περιοχές οι οποίες θα καθοριστούν έπειτα από σχετική μελέτη που διεξάγει ο Διαχειριστής του Συστήματος και θα εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης