Ενέργεια

Icis: Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη θα φτάσουν τα 175 δισ. κυβικά μέτρα το 2024

Icis: Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη θα φτάσουν τα 175 δισ. κυβικά μέτρα το 2024

Η παγκόσμια ζήτηση LNG το 2024 θα φτάσει τους 423,4 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 5% σε σχέση με πέρυσι

 

Οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 15% φέτος σε ιστορικό υψηλό των 128 εκατομμυρίων τόνων (174,5bcm), ανακοίνωσε την Παρασκευή η εταιρεία συμβούλων Icis.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της ζήτησης LNG θα ωθηθεί από τη Δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, και αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανέφερε η Icis στο outlook για το LNG το 2024.

Ωστόσο, η εταιρεία συμβούλων εκτιμά ότι η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου της περιοχής είναι απίθανο να ανακάμψει στα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία στη συνέχεια ανέβασε τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλά ρεκόρ και ώθησε την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, κάποτε το μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξήσει τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, αλλά ορισμένες συνεχίζουν να λαμβάνουν παραδόσεις από τη Ρωσία. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, το LNG και το φυσικό αέριο δεν είναι καύσιμα που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας.

Επιπλέον, η Icis εκτιμά ότι το ευρωπαϊκό κόστος καυσίμων «παραμένει πολύ υψηλό σε σχέση με άλλες περιοχές» για να επιστρέψει η ζήτηση στα προ του 2022 επίπεδα, παρόλο που οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει κάτω από 30 ευρώ/MWh – πολύ κάτω από τα πάνω από 300 ευρώ/MWh το 2022.

Σφιχτή η αγορά LNG

Σύμφωνα με την Icis η προσφορά LNG φέτος θα παραμείνει σχετικά περιορισμένη, παρέχοντας υποστήριξη στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου TTF. «Θα απαιτηθούν σήματα της αγοράς για να δημιουργηθεί η απαραίτητη ισορροπία», πρόσθεσε.

Η παγκόσμια ζήτηση LNG το 2024 θα φτάσει τους 423,4 εκατ. τόνους, αύξηση 5% από πέρυσι, αλλά η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας θα παραμείνει περιορισμένη.

«Αυτό το επίπεδο εισαγωγών δεν θα καλυφθεί [με την προσφορά], υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη στενότητα στην αγορά», αναφέρε η Icis.

«Με τις συνεχιζόμενες μειώσεις στην Ιαπωνία και την Κορέα, αλλά τη μέτρια αύξηση των εισαγωγών LNG στην Κίνα να συνεχίζεται, βλέπουμε την απεριόριστη παγκόσμια αγορά να υποφέρει σε ετήσια βάση».

Η Icis υπολόγισε ότι η αγορά θα σφίξει περαιτέρω εάν η οικονομία της Κίνας αναπτυχθεί περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν το έργο της Ρωσίας Arctic LNG 2 δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει λόγω κυρώσεων.

"Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο νέο κύμα έργων μπροστά από το 2025 και μετά, πρώτα από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό και αργότερα από το Κατάρ, επομένως ένα νέο κύμα προμήθειας LNG δεν είναι πολύ μακριά", ανέφερε η Icis. «Θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ανοδική αύξηση στην [προσφορά] στα τέλη του 2024».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης