Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Αισιόδοξοι οι αναλυτές για το μέλλον της ευρωπαϊκής αγοράς PPA – Τι έδειξαν τα στοιχεία για το 2023

Αισιόδοξοι οι αναλυτές για το μέλλον της ευρωπαϊκής αγοράς PPA – Τι έδειξαν τα στοιχεία για το 2023
Ποιες χώρες της Ευρώπης σημείωσαν πρόοδο στον κλάδο
Τα συμβόλαια αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 55% το 2023, φτάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 10,4 GW συμβατικής δυναμικότητας - με τις συμφωνίες για την ηλιακή ενέργεια να είναι οι μοχλοί της ανόδου.

Σύμφωνα με την Montel, το περσινό ρεκόρ έρχεται μετά τα 6,7 GW που είχαν συμφωνηθεί το 2022 και το προηγούμενο ετήσιο υψηλό από το 2021, όταν είχαν υπογραφεί 7,6 GW, δήλωσε η Annie Scanlan, διευθύντρια πολιτικής και επιπτώσεων της πλατφόρμας RE-Source, σε διαδικτυακό σεμινάριο πάνω στα PPA.

Από τα 10,4 GW που έπιασε η Ευρώπη το 2023, πέρυσι υπεγράφησαν PPA ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 6,1 GW, σε σύγκριση με τα 2,7 GW το 2022.

Η εμφάνιση των διμερών συμβολαίων και των καινοτόμων χρηματοδοτικών σχημάτων ήταν οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην υπογραφή των ηλιακών PPA, επιτρέποντας σε περισσότερους μεταπωλητές να συμμετάσχουν στην προμήθεια ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δήλωσε ο Simon Dupond, αναλυτής πολιτικής αγορών και επενδύσεων στην SolarPower Europe, στο webinar.

Πέρυσι υπογράφηκαν επίσης τα πρώτα συμβόλαια που συνδυάζουν ηλεκτρική ενέργεια και αποθήκευση και τα πρώτα συμβόλαια επίσης για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, δήλωσε η Scanlan.

Η Ισπανία συνέχισε να είναι η καλύτερη στην κατηγορία της στην ευρωπαϊκή αγορά PPA, προσθέτοντας σχεδόν 3 GW νέας δυναμικότητας με 31 συμφωνίες που υπογράφηκαν το 2023, ακολουθούμενη στενά από τη Γερμανία με λίγο πάνω από 2 GW.

Άλλες χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία είδαν επίσης αξιοσημείωτη αύξηση, αντανακλώντας μια δυναμική σε ολόκληρη την γηραιά ήπειρο προς την υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ σε ένα βάθος χρόνου η Γερμανία θα ξεπεράσει την Ισπανία στην εν λόγω αγορά.

Παρά τη μικρή πτώση το 2022 που αποδίδεται στη μεταβλητότητα της αγοράς λόγω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, η ανάκαμψη της Γερμανίας το 2023 ήταν ισχυρή με συνολικά 30 συμφωνίες PPA, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την Ισπανία, σημείωσε η ίδια.

Την κούρσα οδηγεί ο τεχνολογικός κλάδος

Ο πρωταγωνιστικός κλάδος συνέχισε να είναι η μεγάλη τεχνολογία, με κινητήρια δύναμη τις συμφωνίες που υπέγραψαν η Amazon και η Google, δήλωσε η Scanlan.
Όσον αφορά τον τομέα της αιολικής ενέργειας, η υπεράκτια αιολική ενέργεια αναδεικνύεται σε σημαντικό τομέα ανάπτυξης, δήλωσε ο Guy Brindley, επικεφαλής του τμήματος πληροφόρησης αγοράς της WindEurope.

Βασιζόμενοι στη δυναμική των προηγούμενων ετών, οι αναλυτές δήλωσαν αισιόδοξοι για τις προοπτικές του 2024, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης τομέων όπως τα καταναλωτικά αγαθά, η μεταποίηση και το λιανικό εμπόριο.

Με λιγότερο ευμετάβλητες τιμές PPA και με την εταιρική ζήτηση σε άνοδο, οι αναλυτές προέβλεψαν ένα ισχυρό έτος μπροστά, με προσδοκίες που ξεπερνούν τα 10 GW συμβατικής δυναμικότητας το 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης