Ενέργεια

Bloomberg: Ο ρόλος του American Club για πετρελαϊκή ασφάλιση και οι υποψίες για το Sincere 02

Bloomberg: Ο ρόλος του American Club για πετρελαϊκή ασφάλιση και οι υποψίες για το Sincere 02
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στοχεύουν να αποθαρρύνουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Οι αμερικανικές κυρώσεις απαγορεύουν στις δυτικές εταιρείες να συναλλάσσονται εν γνώσει τους με το Ιράν. Αλλά για τους επόμενους επτά μήνες, πολύ αφότου μια ομάδα υπεράσπισης δημοσιοποίησε το ταξίδι του Sincere 02, το πλοίο συνέχισε να φέρει αποδεικτικά ασφάλισης από ένα εκπληκτικό μέρος: τη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για το American Club, το οποίο παρέχει ασφάλιση για 21 πλοία για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι έχουν μετακινήσει ιρανικό πετρέλαιο, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο από τα όμοιά του, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg News

Στους ισχυρισμούς του αναφέρει ότι το πρόγραμμα συμμόρφωσής της είναι κορυφαίο και ότι ποτέ δεν θα ασφάλιζε εν γνώσει του ένα πλοίο που παραβιάζει τις κυρώσεις. Λέει ότι διερευνά κατηγορίες εναντίον δύο από τους 21 που εξακολουθούν να έχουν κάλυψη και βρίσκεται στη διαδικασία απόσυρσης άλλων τριών.

Ο κρίσιμος ρόλος της ασφάλισης

Τα πετρελαιοφόρα πρέπει να προσκομίσουν απόδειξη ασφάλισης αστικής ευθύνης έναντι διαρροών και ατυχημάτων για να εισέλθουν σε μεγάλα λιμάνια. Αυτό καθιστά τους ασφαλιστές κρίσιμους φύλακες για την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Σε μια ακρόαση στο Κογκρέσο τον Δεκέμβριο, ο εκπρόσωπος Zach Nunn, Ρεπουμπλικανός από την Αϊόβα, πίεσε έναν αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με τον υπερμεγέθη ρόλο της American Club στην ασφάλιση πλοίων που είναι ύποπτα για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου. «Τι κάνατε για να τους λογοδοτήσετε;» ρώτησε.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στοχεύουν να αποθαρρύνουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την υποστήριξή του σε ομάδες πολιτοφυλακών σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, εξαλείφοντας το καθεστώς των εσόδων από το πετρέλαιο. Ερευνητές στο UANI, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τη Νέα Υόρκη που είναι αφιερωμένος στην υποστήριξη αυτών των προσπαθειών, εξετάζουν δεδομένα τοποθεσίας πλοίων και δορυφορικές τροφοδοσίες για να εντοπίσουν πλοία που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο της χώρας. Όταν υποπτεύονται παραβίαση κυρώσεων, ειδοποιούν τους ασφαλιστές, τα νηολόγια πλοίων και άλλους παρόχους υπηρεσιών.

Οι υποψίες του Sincere 02

Όποιος παρακολουθούσε το Sincere 02 τον περασμένο Ιούνιο θα είχε παρατηρήσει κάτι περίεργο. Όλα τα δεξαμενόπλοια υποχρεούνται να μεταδίδουν την τοποθεσία τους μέσω ασυρμάτου για να αποφευχθούν συγκρούσεις. Από τις 10 Ιουνίου έως τις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με τις εκπομπές του Sincere 02, κυκλοφορούσε σε έναν ύποπτα τέλειο κύκλο. Και το μονοπάτι του περνούσε επανειλημμένα από έναν υπεράκτιο τερματικό σταθμό πετρελαίου του Ιράκ - μια γιγάντια πλατφόρμα στερεωμένη στη θέση της στη θάλασσα. Το δεξαμενόπλοιο των 600 ποδιών θα είχε συγκρουσθεί μαζί του. Στην πραγματικότητα, το Sincere 02 δεν βρισκόταν πουθενά κοντά στον τερματικό σταθμό του Ιράκ, σύμφωνα με μια δορυφορική φωτογραφία της περιοχής που τραβήχτηκε στις 11 Ιουνίου. Το σκάφος ανέφερε μια ψευδή τοποθεσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης