Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τουρκικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ελληνικές ΑΠΕ - Άνοιγμα από Goktekinenergji και Polat Holding

Τουρκικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ελληνικές ΑΠΕ - Άνοιγμα από Goktekinenergji και Polat Holding

 Τα σχέδια των τουρκικών ομίλων

Επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά παραγωγής πράσινης ενέργειας δείχνουν τούρκοι επιχειρηματίες, που ήδη δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος Goktekinenergji, που είναι στις 10 πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Τουρκία, έχει πάρει άδειες παραγωγής και αναπτύσσει μεγάλα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τρία μεγάλα φωτοβολταϊκά στην Αμφίκλεια κοντά στα Καμμένα Βούρλα, 260MW, 220MW και 120 MW. Μάλιστα για το τρίτο η εταιρεία έχει ζητήσει τροποποίηση της άδειας προκειμένου να προσθέσει και άδεια αποθήκευσης ενέργειας.
H εταιρεία που δραστηριοποιείται με πολλά projects στην Τουρκία και κυριαρχεί στα έργα EPC, πλέον επεκτείνεται και εκτός της χώρας με στόχο το 80% του τζίρου της στην 5ετία να προέρχεται από τις διεθνείς της δραστηριότητες.

Αντίστοιχα και ο όμιλος Polat Holding, ο τουρκικός όμιλος του επιχειρηματία Adnan Polat, πρώην ιδιοκτήτη της Γαλατά Σαράι, ενδιαφέρεται να επενδύσει στις ΑΠΕ στην Ελλάδα. Αυτό έγινε γνωστό στο πλαίσιο του ελληνοεπιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπουλη, όπου και τονίστηκε η σημασία που έχει για τους Τούρκους επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, που αποτελεί την πιο κοντινή τους ευρωπαϊκή αγορά.

Η Polat Holding δραστηριοποιείται στα ακίνητα, το εμπόριο και την ενέργεια, έχοντας ολοκληρώσει επενδύσεις στις ΑΠΕ στην Τουρκία της τάξης του 1 δισ. δολαρίων.
Ειδικότερα, η Polat Enerji διατηρεί την ηγετική θέση στον τομέα της αιολικής ενέργειας στην Τουρκία και διαθέτει 708 MW αιολικών πάρκων στην Τουρκία, ενώ σχεδιάζει περαιτέρω επενδύσεις στον κλάδο.


Σε συνεχή ανάπτυξη οι ΑΠΕ στην Τουρκία

Η Τουρκία αύξησε την ισχύ της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά 2.845 MW πέρυσι. Στο σύνολό τους οι ΑΠΕ ανέρχονται σε 59,2 GW συνολικά από τα οποία τα 32 GW είναι υδροηλεκτρική ενέργεια, τα 11,8 GW αιολική ενέργεια και τα 11,3 GW στα φωτοβολταϊκά. Οι γεωθερμικοί σταθμοί αντιπροσώπευαν σχεδόν 1,7 GW και η βιοενέργεια σε ήταν 2,5 GW.

Το 2023 ήταν για την Τουρκία το «έτος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αφού έφθασαν σε μερίδιο 42% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2023.
Συνολικά οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στην Τουρκία παρήγαγαν 326,3 TW πέρυσι από τα οποία το 42% ήταν από ΑΠΕ ενώ το μερίδιο των ΑΠΕ στην εγκατεστημένη ισχύ ήταν 56%. Στόχος της χώρας είναι να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην εγκατεστημένη ενέργεια στο 65% έως το 2035 και το μερίδιό τους στην παραγωγή στο 55%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης