Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 3% για το πετρέλαιο - Στα 81,8 δολ. κινείται το brent, στα 76,5 δολ. το αργό

Άνοδος πάνω από 3% για το πετρέλαιο - Στα 81,8 δολ. κινείται το brent, στα 76,5 δολ. το αργό

Λόγω της απόρριψης της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και των στοιχείων για τα αμερικανικά αποθέματα

 

Οι τιμές του πετρελαίου κέρδισαν πάνω από 3% την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές εξέτασαν τον αντίκτυπο της απόρριψης από το Ισραήλ της πρότασης κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς και της απροσδόκητης πτώσης των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ.


Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωναν άνοδο 3,3% στα 81,8 δολ. το βαρέλι στις 23:00 ώρα Ελλάδας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate ενισχύονταν 3,6%, στα 76,54 δολ.
Το Brent ξεπέρασε τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από την 1η Φεβρουαρίου .

«Η πρόσφατη άνοδος είναι το αποτέλεσμα της ισραηλινής απάντησης στην αντιπροσφορά της Χαμάς στο αρχικό ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο διασφαλίζει ότι οι εχθροπραξίες στην Ερυθρά Θάλασσα θα συνεχιστούν αμείωτες», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Tamas Varga.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu απέρριψε την τελευταία πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για διαπραγματεύσεις.

Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται, με αντιπροσωπεία της Χαμάς να φτάνει στο Κάιρο την Πέμπτη για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με τους μεσολαβητές Αίγυπτο και Κατάρ.
Οι ευρύτερες εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν κρατήσει την αγορά σε άνοδο από τον Οκτώβριο, με περιορισμένη πρόοδο στις συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα.

Μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων βενζίνης και αποσταγμάτων των ΗΠΑ ενίσχυσε επίσης την αγορά πετρελαίου.
Η έλξη στα αποθέματα καυσίμων, σε συνδυασμό με την άνοδο των αποθεμάτων αργού, ήταν σημάδι συντήρησης των διυλιστηρίων των ΗΠΑ, είπε ο Varga.

«Η συνεχής συντήρηση των διυλιστηρίων στις ΗΠΑ, μαζί με την έλλειψη ντίζελ στην Ευρώπη, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του θετικού κλίματος προς το παρόν», πρόσθεσε.
Κατά τα άλλα, το κοίτασμα πετρελαίου Johan Sverdrup της Νορβηγίας - το μεγαλύτερο στη Βόρεια Θάλασσα - θα διατηρήσει σταθερή την παραγωγή στον υψηλότερο ρυθμό των 755.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσεη Aker BP. Η αρχική προγραμματισμένη χωρητικότητά του ήταν 660.000 bpd.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης