Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

BP: Επιταχύνει την αύξηση παραγωγής πράσινου και μπλε υδρογόνου μέσα στη δεκαετία

BP: Επιταχύνει την αύξηση παραγωγής πράσινου και μπλε υδρογόνου μέσα στη δεκαετία
«Αυξήσαμε την παραγωγή υδρογόνου σε 2,9 εκατομμύρια τόνους ετησίως», εξήγησε ο Auchinloss
Ο πετρελαϊκός κολοσσός BP πέτυχε αύξηση της παραγωγής πράσινου υδρογόνου κατά περισσότερο από 60% πέρυσι, όπως αποκάλυψε ο νέος CEO Murray Auchincloss στη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023 την Πέμπτη (8/2).

«Αυξήσαμε την παραγωγή υδρογόνου σε 2,9 εκατομμύρια τόνους ετησίως», εξήγησε ο Auchinloss, μόλις τρεις εβδομάδες μετά το διορισμό του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου σε μόνιμη βάση.

«Αυτή τη δεκαετία εστιάζουμε στο μπλε υδρογόνο και στην απαλλαγή των διυλιστηρίων μας από τον άνθρακα, ενώ παράλληλα βάζουμε τα θεμέλια για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου προς το τέλος της δεκαετίας», σχολίασε ο CEO, ενώ προσέθεσε επίσης πως η BP θα περιμένει να δει ποιες θα είναι οι τελικές κατευθυντήριες γραμμές για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στις ΗΠΑ προτού ανακοινώσει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις στον τομέα αυτό.

«Καθώς έχουμε πολλές ευκαιρίες ως προς το υδρογόνο στην Ευρώπη και πολλές ευκαιρίες στην Αυστραλία, είμαστε σε θέση να μετατοπίζουμε εύκολα τις δραστηριότητές μας ανάλογα με το ποιες είναι οι καλύτερες αποδόσεις εντός του χαρτοφυλακίου», εξήγησε ο Auchincloss.

Περισσότερα έργα

Το έργο πράσινου υδρογόνου της BP με το όνομα «H2Kwinana» ισχύος 105 MW στη Δυτική Αυστραλία επιλέχθηκε τον Δεκέμβριο για επιχορήγηση που φτάνει μέχρι και τα 2 δισ. δολάρια Αυστραλίας (1,35 δισ. δολάρια), ενώ το Midwest Hydrogen Hub στις ΗΠΑ - στον οποίο η BP είναι ένας από τους βασικούς εταίρους - επιλέχθηκε για επιχορήγηση έως και 1 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο από την κυβέρνηση Biden, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που υπάγεται στο νόμο περί υποδομών του 2021.

Τον Ιούνιο του 2023, η BP έλαβε μισθωτήριο για ένα έργο πράσινου υδρογόνου στο Ομάν, ενώ τον Μάρτιο το έργο της bpH2Teesside blue H2 στη βορειοανατολική Αγγλία προκρίθηκε για χρηματοδότηση από ένα κονδύλι κυβερνητικής χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. λιρών (1,26 δισ. δολαρίων).

Παράλληλα, η BP είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της σύμπραξης που σχεδιάζει το έργο Australia Renewable Energy Hub στη Δυτική Αυστραλία, το οποίο πρόκειται να τροφοδοτηθεί από 26 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας προκειμένου να παράγει περίπου 1,6 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως, ωστόσο, αυτό το έργο-ορόσημο σημείωσε μικρή πρόοδο το 2023.

Υπενθυμίζεται πως η BP ανακοίνωσε κέρδη ύψους 13,8 δισ. δολαρίων το 2023, από 27,7 δισ. δολάρια το 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης