Τελευταία Νέα

Ποιοί βρέθηκαν στη Νορβηγία για know Ηow στα Υπεράκτια Αιολικά

Ποιοί βρέθηκαν στη Νορβηγία για know Ηow στα Υπεράκτια Αιολικά

Σειρά επαφών είχε στη Νορβηγία ελληνική επιχειρηματική αποστολή

 

Με νορβηγικό «κλειδί» επιχειρείται να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα. Χθες ολοκληρώθηκε άλλη μια διήμερη επίσκεψη στη Νορβηγία ελληνικής αντιπροσωπείας στελεχών του κλάδου με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) κ. Αριστοφάνη Στεφάτο, όπως ακριβώς είχε συμβεί και τον περασμένο Σεπτέμβριο.


Στην αποστολή συμμετείχαν οι κ.κ. Παναγιώτης Λαδακάκος και Παναγιώτης Παπασταματίου από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) αλλά και στελέχη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, της Helleniq Energy Renewables, της MORE (θυγατρική της Motor Oil), της Rokas Iberdrola, της ETME (διαθέτει τεχνολογία για συγκέντρωση ανεμολογικών δεδομένων), της Faria Renewables, της iWind Renewables, της Watson Farley & Williams, της ETME και της FLOATMAST LTD.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης έγιναν συναντήσεις με νορβηγικές επιχειρήσεις,όπως είναι οι Simonsen Vogt Wiig, DNV, Source Galileo Norge και Moreld Ocean Wind κ.ά., οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, στην πιστοποίηση, ως νομικοί σύμβουλοι κλπ.


Συνομιλίες για την διαχείριση


Τα μέλη της ελληνικής αποστολής συνομίλησαν επίσης και με εκπροσώπους του Νορβηγικού Υπουργείου Ενέργειας και στελέχη της Αρχής της χώρας για τη διαχείριση των υπεράκτιων πάρκων (NVE). Είναι αξιοσημείωτο ότι αντίστοιχη αποστολή είχαν πραγματοποιήσει και οι Νορβηγοί, οι οποίοι είχαν έρθει στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο οπότε συμμετείχαν στο συνέδριο για την εφοδιαστική αλυσίδα στα υπεράκτια αιολικά πάρκα και υποστηρίχθηκε από το EEA Grants στο πλαίσιο του Προγράμματος «Business Innovation Greece» του Innovation Norway.

Οι Νορβηγοί ήταν από τους πρώτους που είχαν ενδιαφερθεί για το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας όταν το 2018 η Equinor είχε διοργανώσει εκδήλωση στην Αθήνα. Ωστόσο, τελευταία οι διμερείς επαφές έχουν πολλαπλασιαστεί. Πιο γνωστό στη χώρα μας είναι το cluster Norwegian Offshore Wind (ΝΟW) εκπρόσωποί του έχουν αρκετές φορές επισκεφθεί τη χώρα μας το οποίο ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και για συνεργασίες για την κατασκευή ανεμογεννητριών στην Ελλάδα.

Πέρα από τους Νορβηγούς, ενδιαφέρον για τα ελληνικά νερά έχουν δείξει και άλλες ξένες εταιρείες όπως η γερμανική RWE (μαζί με την Helleniq Energy) η δανέζικη Copenhagen Infrastructure Partners (με τη Mytilineos) η Οcean Winds (με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), η σουηδική Hexicon, η βελγική Parkwind (με την Intrakat) και η αραβική Maasdar (με τη Motor Oil) κλπ.
Παράλληλα, η ΕΔΕΥΕΠ ξεκινάει νέο γύρο διαβούλευσης με υποψήφιους επενδυτές για να εντοπιστούν οι περιοχές ενδιαφέροντος ενώ θα ακολουθήσει νέος κύκλος τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης