Τελευταία Νέα
Ενέργεια

TOTAL: Η παγκόσμια προσφορά LNG θα συμπιεστεί από την αυξημένη κινεζική ζήτηση

TOTAL: Η παγκόσμια προσφορά LNG θα συμπιεστεί από την αυξημένη κινεζική ζήτηση
Η TotalΕnergies στοχεύει σε πωλήσεις LNG άνω των 40 εκατ. τόνων (54,6bcm) φέτος
Σφιχτή θα παραμείνει και φέτος η παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς η προσφορά θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ενώ η ζήτηση από πλευράς Κίνας θα αυξηθεί, δήλωσε την Τετάρτη (7/2) ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne.

Σύμφωνα με το Montel, o ίδιος δήλωσε ότι «δεν θα εκπλαγεί» αν οι κινεζικές εισαγωγές LNG επιστρέψουν φέτος στο υψηλό ρεκόρ του 2021 των 81 εκατ. τόνων (110,5 δισ. κυβικά μέτρα), αφού η ζήτηση κατέρρευσε τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η χώρα βρισκόταν ακόμη σε φάση ανάκαμψης μετά τον Covid.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα εισήγαγε περίπου 71 εκατ. τόνους (97 δισ. κυβικά μέτρα) του υγρού καυσίμου πέρυσι, 11% υψηλότερα από το 2022, και υπάρχει ακόμη περιθώριο για ανάπτυξη «με τους Κινέζους αγοραστές να  δείχνουν αρκετά επιθετικοί και να υπογράφουν μια σειρά από μακροπρόθεσμα συμβόλαια» όπως δήλωσε συγκεκριμένα ο Pouyanne .

Ως προμηθευτής άλλωστε, η TotalEnergies ήταν σε συζητήσεις με ορισμένους κινεζικούς παίκτες το προηγούμενο διάστημα, ενώ στην Ευρώπη η ζήτηση LNG αναμένεται επίσης να αυξηθεί μέσα στο τρέχον έτος, αφού σχεδόν διπλασιάστηκε σε 114 εκατ. τόνους (155,5 δισ. κυβικά μέτρα) σε ετήσια βάση το 2023.

Oι προβλέψεις της TotalEnergies

Ο Pouyanne σημείωσε επίσης πως σε περίπτωση μη προγραμματισμένων διακοπών στην παραγωγή φυσικού αερίου, η ήδη στενεμένη αγορά θα συρρικνωθεί περαιτέρω.

«Η TotalEnergies έχει εντοπίσει μια πιθανή αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς αερίου περίπου κατά 8 εκατ. τόνους (11 δισ. κυβικά μέτρα) ή περίπου 2%, μέρος της οποίας θα προέλθει από το έργο Arctic LNG 2 της Ρωσίας, το οποίο δεν θα διατεθεί εύκολα προς πώληση λόγω των δυτικών κυρώσεων», σχολίασε.

Η TotalΕnergies στοχεύει σε πωλήσεις LNG άνω των 40 εκατ. τόνων (54,6bcm) φέτος, έναντι 44,3 εκατ. τόνων (60,4bcm) πέρυσι, που ήταν μια μείωση 8% από το 2022.

Για το 2023, η εταιρεία κατέγραψε πτώση 44% σε ετήσια βάση στα 11,17 δισ. δολάρια ΗΠΑ στα προσαρμοσμένα καθαρά λειτουργικά κέρδη, καθώς η μέση τιμή του ψυχρού καυσίμου διολίσθησε κατά 32% στα 10,76 δολάρια ΗΠΑ/MMbtu.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης