Τελευταία Νέα

Η Neoen και η Nidec ξεκίνησαν την κατασκευή του μεγαλύτερου BESS της Σκανδιναβίας (energy-storage)

Η Neoen και η Nidec ξεκίνησαν την κατασκευή του μεγαλύτερου BESS της Σκανδιναβίας (energy-storage)

Αναμένεται να κυκλοφορήσει στο δίκτυο το πρώτο εξάμηνο του 2025 - Θα είναι 93,9 MW/93,9 MWh και θα παρέχει κυρίως βοηθητικές υπηρεσίες

Η ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής ενέργειας (IPP) Neoen και η Nidec (εταιρεία ενοποίησης συστημάτων) ξεκίνησαν την κατασκευή του μεγαλύτερου συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας 93,9 MW/93,9 MWh (BESS) στη Σουηδία και στις Σκανδιναβικές χώρες γενικότερα.

Όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα energy-storage.news, η Neoen (εδρεύει στο Παρίσι), ειδοποίησε τη Nidec να προχωρήσει μετά από μια συμφωνία μηχανικής, προμήθειας και κατασκευής (EPC) τον Δεκέμβριο του 2023.

Το έργο αναμένεται να κυκλοφορήσει στο δίκτυο το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Το έργο BESS διάρκειας 1 ώρας (ονομάζεται Isbillen Power Reserve), θα είναι το μεγαλύτερο σε ισχύ μεγαβάτ (MW) στη Σουηδία και εν γένει στην Σκανδιναβία.

Η μεγαλύτερη (κατά μεγαβατώρες) ενεργειακή δυναμικότητα στους Σκανδιναβούς θα είναι ένα έργο διάρκειας 2 ωρών στη Φινλανδία που η Neoen ξεκίνησε πρόσφατα να κατασκευάζει, με χωρητικότητα 112,9 MWh, και που επίσης πρόκειται να κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο στις αρχές του 2025.

Τοποθεσία και παροχές του έργου
Το
Isbillen βρίσκεται στο Västernorrland, μόλις 6 χιλιόμετρα από ένα άλλο Neoen BESS (το 52MW/52MWh Storen Power Reserve) το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, είπε η εταιρεία.


Το
Isbillen BESS θα παρέχει κυρίως βοηθητικές υπηρεσίες, ειδικά το Frequency Containment Reserve, στον Σουηδικό διαχειριστή συστήματος μεταφοράς (TSO) Svenska Kraftnät.

Θα συνδεθεί με την περιοχή δικτύου 130 kV που λειτουργεί από τον διαχειριστή συστήματος διανομής (DSO) E.ON Energidistribution.

Η Nidec θα παρέχει το BESS που θα κατασκευάζει και θα συναρμολογεί στη Γαλλία, ενώ οι μετατροπείς θα κατασκευάζονται στην Ιταλία.

Πάνω από το «μισό της αξίας του έργου» θα είναι ευρωπαϊκής προέλευσης, είπε ο Neoen.


Το
Energy-Storage.news πήρε πρόσφατα συνέντευξη από δύο παρόχους υπηρεσιών ευελιξίας (βοηθητικές υπηρεσίες καθώς και ανταπόκριση στη ζήτηση) Flower και Flextools σχετικά με την αγορά αποθήκευσης ενέργειας στη Σουηδία.


Η σύγκριση με την Φινλανδία
Το
BESS στη Σουηδία στοχεύει κυρίως στην αγορά βοηθητικών υπηρεσιών και το μέγεθός του είναι τέτοιο που δεν αναμένεται κορεσμός της αγοράς για αρκετά χρόνια, επομένως τα έργα εξακολουθούν να έχουν γενικά μόνο μία ώρα διάρκειας.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη γειτονική Φινλανδία, όπου η Neoen επέλεξε ένα σύστημα 2 ωρών για το πρόσφατο έργο της.

Περίπου 200 MW BESS κλίμακας δικτύου πρόκειται να κυκλοφορήσουν φέτος στη Σουηδία σύμφωνα με το Flextools.

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, σε αυτό συμπεριλαμβάνεται έργο 20 MW που αναπτύχθηκε από την Alfen σε ένα αιολικό πάρκο που διαχειρίζεται η Vasa Vind.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης