Ενέργεια

TotalEnergies: Πτώση των κερδών κατά 31% - Oι προβλέψεις για το LNG το α΄ τρίμηνο του 2024

TotalEnergies: Πτώση των κερδών κατά 31% - Oι προβλέψεις για το LNG το α΄ τρίμηνο του 2024
Ο ενεργειακός κολοσσός αύξησε το μέρισμά του κατά 7,1% στα 3,01 ευρώ ανά μετοχή

Παρά την πτώση των κερδών της το δ΄ τρίμηνο του 2023 κατά 31% ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies αύξησε το μέρισμά του και θα συνεχίσει τις αγορές ιδίων μετοχών.

Για το σύνολο του έτους 2023 τα προσαρμοσμένα κέρδη μειώθηκαν κατά  36% σε 23,2 δισ δολ, λόγω χαμηλότερων τιμών σε φυσικό αέριο, LNG και πετρέλαιο.

Η TotalEnergies αύξησε το μέρισμά της κατά 7,1% στα 3,01 ευρώ ανά μετοχή, επεκτείνοντας την αύξηση 7,25% που σημειώθηκε πέρυσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου την Τετάρτη. Σκοπεύει να αγοράσει ίδιες μετοχές αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρέχον τρίμηνο και να διατηρήσει αυτό το ποσό ως "βασικό επίπεδο" στο μέλλον, μετά την αγορά ιδίων μετοχών αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 31% το δ' τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 5,23 δισεκατομμύρια δολάρια, χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 5,66 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τι «έκαναν» οι πωλήσεις LNG

Οι πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση σε 44,3 εκατ. τόνους, ανέφερε η εταιρεία, γεγονός που απέδωσε σε χαμηλότερους όγκους spot που σχετίζονται με την ασθενέστερη ζήτηση στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα του ηπιότερου χειμώνα και των μεγάλων αποθεμάτων, με την τιμή του φυσικού αερίου της εν τω μεταξύ να μειώνεται το 2023 κατά 50% στα 6,64 δολ/mmBTU το 2023.

Σύμφωνα με τον CEO Patrick Pouyanne, τα κέρδη στη δραστηριότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου της εταιρείας ήταν "ισχυρά" χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη της παραγωγής. Αυτό βοήθησε να αντισταθμιστεί η μείωση των περιθωρίων διύλισης και η ασθενής ζήτηση για χημικά προϊόντα στην Ευρώπη, συμπλήρωσε.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 προβλέπει μέση τιμή πώλησης του LNG στα θερή στα 10 δολ/MMbtu με βάση τις εξελίξεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και την υστέρησή τους στις φόρμουλες τιμολόγησης. Για το σύνολο του έτους οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν τους 40 εκατ τόνους LNG.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης