Ενέργεια

Politico: Tο στοίχημα της πυρηνικής σύντηξης για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους

Politico: Tο στοίχημα της πυρηνικής σύντηξης για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους
Πάντως, έστω και με πρόσθετη οικονομική υποστήριξη, οι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστούν αρκετές δεκαετίες για να τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες πυρηνικής σύντηξης
Όλο και περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί αλλά και Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, στρέφουν την προσοχή τους σε μια μορφή καθαρής ενέργειας η οποία προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνεται να μην έχει μπει στην ημερήσια διάταξη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.
Ο λόγος περί της πυρηνικής σύντηξης, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να δώσει την οριστική λύση στην κάλυψη των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, δεν είναι σαφές ακόμα αν αυτή η ολοένα μεγαλύτερη υποστήριξη των Αμερικανών πολιτικών στην πυρηνική σύντηξη θα μεταφραστεί σε ανάλογη χρηματοδότηση των σχετικών ερευνών.
Για να διαπιστωθεί το μέγεθος της υποστήριξης που λαμβάνει η σύντηξη, αρκεί να αναφέρουμε ότι από την ίδρυσή της το 2021, η «ομάδα σύντηξης» του Κογκρέσου έχει αυξηθεί από 11 σε 92 νομοθέτες.

«Δεν είχα ούτε μία συζήτηση με έναν νομοθέτη και από τις δύο πλευρές που να είπε: "Αυτό είναι ηλίθιο", ακόμη και με εκείνους που προέρχονται από πετρελαιοπηγές στο Τέξας», δήλωσε στο Politico ο ιδρυτής της ομάδας, βουλευτής Don Beyer.
Τα μέλη της ομάδας έχουν σημειώσει μερικές μικρές νίκες τους τελευταίους μήνες, όπως χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ομάδας σύντηξης Lori Trahan, η οποία έφερε στο Κογκρέσο μια τροπολογία που διασφαλίζει ότι τα έργα σύντηξης δεν θα διέπονται από τους ίδιους ρυθμιστικούς κώδικες όπως οι αντιδραστήρες πυρηνικής σχάσης.

Τα οικονομικά εμπόδια

Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων προτείνουν μόνο 2% αύξηση της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό για το ερευνητικό πρόγραμμα Fusion Energy Sciences, με αποτέλεσμα το ύψος του προγράμματος να ανέρχεται στα 778 εκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό δηλαδή πολύ πιο κάτω από τον στόχο του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που προβλέπεται στο νόμο CHIPS and Science Act.
Μένει να δούμε αν η Γερουσία θα προτείνει κάποια προσαύξηση στον προϋπολογισμό του προγράμματος.

«Με απλά λόγια, τα σημερινά ποσά που προτείνει  η Βουλή των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας δεν αρκούν για να γίνει η δουλειά», δήλωσε η Zoe Lofgren, τακτικό μέλος της επιτροπής επιστημών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι υποστηρικτές της πυρηνικής σύντηξης ελπίζουν εδώ και δεκαετίες ότι η σύντηξη - η ίδια διαδικασία που τροφοδοτεί τον ήλιο και τη βόμβα υδρογόνου - θα μπορούσε κάποια μέρα να παρέχει τεράστιες ποσότητες ενέργειας χωρίς άνθρακα, χωρίς τους κινδύνους των σημερινών πυρηνικών αντιδραστήρων σχάσης.

Πάντως, έστω και με πρόσθετη οικονομική υποστήριξη, οι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστούν αρκετές δεκαετίες για να τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες πυρηνικής σύντηξης, γεγονός που προβληματίζει την επιστημονική –και όχι μόνο- κοινότητα.
Και ακόμη και αν η σύντηξη μπορεί να αναπτυχθεί πολύ νωρίτερα, η χρήση αυτής της ενέργειας θα απαιτούσε πιθανότατα την επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ, κάτι που συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης