Ενέργεια

Τι γυρεύει η Αλεξάνδρα Σδούκου στις ΗΠΑ; - Η γεωπολιτική ατζέντα στην ενέργεια

Τι γυρεύει η Αλεξάνδρα Σδούκου στις ΗΠΑ; - Η γεωπολιτική ατζέντα στην ενέργεια
Τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας περιλαμβάνονται και στην ατζέντα της συζήτησης που έχει προγραμματιστεί μεταξύ της κυρίας Σδούκου και του υφυπουργού Εξωτερικών  αρμόδιου για θέματα ενεργειακών πόρων κ. Τζέφρι Ρος Πάιατ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται από σήμερα έως 7/2 και την Παρασκευή 9/2 η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, συνοδεύοντας τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη ενόψει του 5ου Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ 2024. Στο επίκεντρο των συζητήσεων της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον, εκτός από το «κεφάλαιο» που αφορά την άμυνα, την ασφάλεια, και τα εξοπλιστικά, περιλαμβάνονται και τα ζητήματα ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.

Άλλωστε οι ΗΠΑ προωθούν τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στηρίζοντας την απεξάρτηση της ευρύτερης περιοχής από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Όπως μάλιστα ανέφερε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Τζορτζ Τσούνης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα», «στα πρόσφατα ταξίδια μου στη Μολδαβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, συναντήθηκα με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες και διερεύνησα τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με τους γείτονές της για να βελτιωθεί η περιφερειακή συνδεσιμότητα, ιδίως ενόψει της μελλοντικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας».

Τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας περιλαμβάνονται και στην ατζέντα της συζήτησης που έχει προγραμματιστεί μεταξύ της κυρίας Σδούκου και του υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιου για θέματα ενεργειακών πόρων κ. Τζέφρι Ρος Πάιατ. Ήδη στα τέλη του 2023 είχε υπογραφεί και το Μνημόνιο Κατανόησης για την ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδα και ΗΠΑ, το οποίο θέτει το πλαίσιο των από κοινού δράσεων για ενεργειακά θέματα στα Δυτικά Βαλκάνια. Είχε προηγηθεί η συμφωνία US International Development Finance Corporation και της ONEX για τη χρηματοδότηση με 125 εκατ. δολάρια τού σχεδίου για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας με σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού ναυπηγοεπισκευαστικού και ενεργειακού κόμβου που θα αυξήσει την ικανότητα του ναυπηγείου για την υποστήριξη πλοίων, κυρίως LNG.


Τα ελληνικά projects με γεωπολιτικό βάρος


Οι ΗΠΑ βλέπουν επίσης με θετικό μάτι και τα νέα ηλεκτρικά καλώδια που σχεδιάζονται για τη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, στο πλαίσιο της πολιτικής απεξάρτησης από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους όπως είναι η ηλεκτρική λεωφόρος Αθήνας - Ριάντ, μήκους άνω των 2.000 χλμ, που φιλοδοξεί θα φέρει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα, μόλις χθες συστάθηκε και η κοινή εταιρεία ειδικού σκοπού μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της National Grid Saudi Electricity Company που θα «τρέξει» τις σχετικές μελέτες. Αλλά και η όδευση της ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY» που αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου ικανοποιεί τις σύνθετες γεωπολιτικές παραμέτρους της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως εκφράσει τη στήριξή τους για τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για τον East Med, αν και κάποια στιγμή είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, με το σκεπτικό ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στις διασυνδέσεις των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας των χωρών της περιοχής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης