Ενέργεια

Kemp: Μειώθηκαν τα αποθέματα ντίζελ και αποσταγματών - Έρχεται άνοδος στις τιμές το 2024

Kemp: Μειώθηκαν τα αποθέματα ντίζελ και αποσταγματών - Έρχεται άνοδος στις τιμές το 2024

Τα αποθέματα ντίζελ, πετρελαίου θέρμανσης και πετρελαίου εσωτερικής καύσης ήταν κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας σε Β. Αμερική, Ευρώπη και Σιγκαπούρη τον Ιανουάριο

 

Τα παγκόσμια αποθέματα ντίζελ και άλλων μεσαίων αποσταγμάτων είναι κάτω από το κανονικό και οι τιμές θα μπορούσαν να αρχίσουν να αυξάνονται γρήγορα εάν οι βιομηχανικές οικονομίες της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης βγουν από την παρατεταμένη ύφεση το 2024.


Τα αποθέματα ντίζελ, πετρελαίου θέρμανσης και πετρελαίου εσωτερικής καύσης ήταν κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Σιγκαπούρη τον Ιανουάριο, γεγονός το οποίο έχει αρχίσει να ασκεί ανοδική πίεση στις τιμές των καυσίμων σύμφωνα με ανάλυση του John Kemp στο Reuters.

Οι επενδυτές έχουν ήδη παρατηρήσει και έχουν συγκεντρώσει μια θέση ισοδύναμη με 56 εκατομμύρια βαρέλια στα δύο μεγάλα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης που συνδέονται με μεσαία απόσταξη από 20 εκατομμύρια βαρέλια στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το ντίζελ και τα άλλα αποστάγματα μαζούτ είναι η κινητήρια δύναμη της βιομηχανικής οικονομίας, που χρησιμοποιείται ευρέως στη μεταποίηση, τις εμπορευματικές μεταφορές και τις κατασκευές, και ως εκ τούτου τα πιο ευαίσθητα καύσιμα στις συνθήκες του επιχειρηματικού κύκλου.

Πρόσφατα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι οι κατασκευαστές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην ανάπτυξη μετά από μια παρατεταμένη αν και ρηχή κυκλική ύφεση το 2022/23.
Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν βιώσει μια ακόμη μεγαλύτερη και πολύ βαθύτερη ύφεση που προκλήθηκε από την άνοδο των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Αλλά και στην Ευρώπη υπάρχουν ενδείξεις ότι η χειρότερη ύφεση έχει πλέον τελειώσει και ο κλάδος θα επιστρέψει σε ανάπτυξη πριν από το τέλος του έτους.

Οι traders αναμένουν ότι τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσουν τα επιτόκια αυτό το έτος, γεγονός που θα ωθούσε την κυκλική άνοδο.
Ως αποτέλεσμα, τα παγκόσμια αποθέματα αποστάγματος είναι πιθανό να παραμείνουν κάτω του μέσου όρου και θα μπορούσαν εύκολα να σφίξουν περαιτέρω, εντείνοντας την ανοδική πίεση στις τιμές.


Πτώση στα αποθέματα μαζούτ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα μαζούτ ανήλθαν σε 114 εκατομμύρια βαρέλια στα τέλη Νοεμβρίου 2023, τα χαμηλότερα για την εποχή του έτους από το 1951, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Τα αποθέματα αποστάγματος των ΗΠΑ ήταν 22 εκατομμύρια βαρέλια (-16% ή -1,42 τυπικές αποκλίσεις) κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.
Έκτοτε, τα αποθέματα έγιναν πιο άνετα, αλλά εξακολουθούσαν να είναι 10 εκατομμύρια βαρέλια (-7% ή -0,54 τυπικές αποκλίσεις) κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο κοντά στα τέλη Ιανουαρίου.

Στην Ευρώπη, τα αποθέματα ήταν 20 εκατομμύρια βαρέλια (-5% ή -0,80 τυπικές αποκλίσεις) κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας στα τέλη Δεκεμβρίου, τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.
Στη Σιγκαπούρη, τα αποθέματα αποστάγματος ήταν κατά μέσο όρο 3 εκατομμύρια βαρέλια (-33% ή -1,95 τυπικές αποκλίσεις) κάτω από τον μέσο όρο των 10 ετών τον Ιανουάριο.
Δεν υπήρξε διαρκής συσσώρευση αποθεμάτων σε καμία από τις περιφέρειες παρά την ύφεση της βιομηχανικής δραστηριότητας το τελευταίο έτος.


Διακοπή προμηθειών

Οι προμήθειες αποστάγματος έχουν διακοπεί από τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε διυλιστήρια πετρελαίου στη Ρωσία και από τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, που έχουν διαταράξει τις ροές ανατολής-δύσης.

Η εκ νέου δρομολόγηση δεξαμενόπλοιων ανατολής-δύσης από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ στην πολύ μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική έχει δεσμεύσει εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ και πετρελαίου ως επιπλέον αποθέματα στο νερό.

Οι αποδόσεις για το πετρέλαιο που παραδόθηκε στη Βορειοδυτική Ευρώπη τον Απρίλιο του 2024 ήταν κατά μέσο όρο 214 δολάρια ανά τόνο έναντι του αργού πετρελαίου Brent μέχρι στιγμής τον Φεβρουάριο, από το premium των 174 δολαρίων τον Δεκέμβριο.

Γενικότερα, οι ρωγμές πετρελαίου αυξάνονται από τις αρχές του 2024, αντιστρέφοντας τη σταθερή πτώση το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Μέχρι στιγμής, ο αντίκτυπος στους τελικούς χρήστες έχει μειωθεί, επειδή οι τιμές του αργού, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού κόστους, είναι αρκετά σταθερές από την αρχή του έτους.

Οι ρωγμές πετρελαίου για τον Απρίλιο του 2024 έχουν αυξηθεί κατά 37% από την αρχή του έτους, αλλά οι τιμές του αργού έχουν αυξηθεί μόλις κατά 2%. Ο συνδυασμένος αντίκτυπος ήταν η αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 9%.
Αλλά εάν τα αποθέματα πετρελαίου συσφίγγουν περαιτέρω καθώς προχωρά η κυκλική άνοδος και η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον ΟΠΕΚ επιτύχουν κάποια άνοδο στα αποθέματα και τις τιμές του αργού, υπάρχει πιθανότητα απότομης αύξησης των τιμών του ντίζελ το 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης