Ενέργεια

Οι καταναλωτές θα χάσουν την ωφέλειες από το έλλειμμα του ΕΛΥΚΩ - Εξανεμίζεται το κέρδος από την διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

Οι καταναλωτές θα χάσουν την ωφέλειες από το έλλειμμα του ΕΛΥΚΩ - Εξανεμίζεται το κέρδος από την διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

Το έλλειμα θα μεταφερθεί κλιμακωτά σε ένα βάθος δύο- τριών ετών από το 26 και μετά έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αυξηθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ

 

Με την συνδρομή των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος θα κλείσει η ¨μαύρη¨ τρύπα του Ειδικού Λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ). Το σενάριο της κάλυψης του ελλείμματος ύψους 300 εκατ. ευρώ για το έτος 2023 και επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για το 2024, όπως έχει εκτιμηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ , από τον κρατικό προϋπολογισμό ¨παγώνει¨ καθώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν είναι βέβαιη, ότι θα ανταποκριθεί σε σχετικό αίτημα το υπουργείο Οικονομικών λόγω των πολλών αβεβαιοτήτων ως προς την πορεία των δημοσίων δαπανών το επόμενο διάστημα.

Αυτό που εξετάζεται είναι η κάλυψη του ελλείμματος από την κατανάλωση μέσω ενός συμψηφισμού του πλεονάσματος που αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης (αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι του 2025 βάσει του προγραμματισμού του ΑΔΜΗΕ).
Το έλλειμα θα μεταφερθεί κλιμακωτά σε ένα βάθος δύο- τριών ετών από το 26 και μετά έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αυξηθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και να αποφευχθεί η άμεση επιβάρυνση των καταναλωτών. Η έμμεση ωστόσο επιβάρυνση δεν θα αποφευχθεί, αφού οι καταναλωτές δεν θα επωφεληθούν από τις μειώσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ που αναμένονταν με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Οι υπολογισμοί του ΥΠΕΝ

Το αρμόδιο επιτελείο το ΥΠΕΝ έχει καταπιαστεί με τους υπολογισμούς της εξέλιξης του ΕΛΥΚΩ τα επόμενα έτη για να καταλήξει στο μέρος του ελλείμματος που μπορεί να καλυφθεί από το μελλοντικό πλεόνασμα και σε τι βάθος χρόνου, ώστε να περιορίσει κατά το δυνατόν την χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βασική που κατέστησε ελλειμματικό το ταμείο του ΕΛΥΚΩ ήταν η εκταμίευση από τον Αύγουστο του 2022 έως και τον Απρίλιο του 2023 ποσού ύψους 460 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του ΤΕΜ. Επίσης, ο Ειδικός Λογαριασμός απώλεσε έσοδα 65 εκατ. με την απαλλαγή από τις χρεώσεις ΥΚΩ των ενεργοβόρων επιχειρήσεων μέσης και υψηλής τάσης για το 5μηνο Νοέμβριος 2021 – Μάρτιος 2022.

Στο ζήτημα παρενέβη προσφάτως με επιστολή του προς το ΥΠΕΝ ο ΕΣΠΕΝ καθώς οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δεν εισπράττουν στο σύνολό τους το αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες ΥΚΩ από τον ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρεύει υπέρ τους οφειλές της τάξης των 252 εκατ. ευρώ για το διάστημα Απρίλιος- Νοέμβριος 2023. Με την επιστολή τους, οι προμηθευτές ζήτησαν από τον αρμόδιο υπουργό άμεση αντιμετώπιση του διαρκώς διογκούμενου ελλείμματος καθώς και της απόδοσης του οφειλόμενου ποσού.

Η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ

Πιο εύκολη άσκηση, επί του παρόντος τουλάχιστον αφού είναι συνάρτηση της πορείας των τιμών ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά, είναι αυτή του μηδενισμού του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, ύψους κοντά στα 200 εκατ. ευρώ για το 2023.
Η ΡΑΑΕΥ έχει εισηγηθεί να παραμείνει η χρέωση των καταναλωτών στα 17 ευρώ η μεγαβατώρα και να καλυφθεί το έλλειμμα από την αύξηση των εισροών των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων από το 3,8% σήμερα στο 10%. Πάνω στην εισήγηση της ΡΑΑΕΥ εργάζεται το επιτελείο του κ. Σκυλακάκη με την αγωνία ωστόσο μιας πιθανής διεύρυνσης του ελλείμματος σε περίπτωση συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης των τιμών ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά σε υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΝ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης