ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αύξηση κατά 35% της λειτουργικής κερδοφορίας από την λειτουργία του Καφηρέα

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αύξηση κατά 35% της λειτουργικής κερδοφορίας από την λειτουργία του Καφηρέα
Σταδιακά εντός του 2024 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή νέων κυρίως φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη άνω των 550 MW

Κομβικής σημασίας για τη μελλοντική κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι το αιολικό σύμπλεγμα του Καφηρέα στη Νότια Εύβοια που έχει τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στο σύνολο του από το τέλος Νοεμβρίου του 2023 ενώ εντός του 2024 αναμένεται να τεθούν σταδιακά και σε εμπορική λειτουργία τα 17 πάρκα που αποτελούν το συγκρότημα του όρους Καφηρέας.
Πρόκειται για το μεγαλύτερου αιολικού πάρκο στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 330 MW, αλλά και το πετράδι του στέμματος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που σήμερα διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ κυρίως σε αιολικά πάρκα 1.225 MW, έναντι 905 MW στο τέλος του 2022.

Λόγω της λειτουργίας του Καφηρέα, αλλά και των βελτιωμένων ανεμολογικών συνθηκών τα έσοδα του ομίλου το τρίτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά 28,3%, η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία κατά 26,7% και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη κατά 87,5%.
Μάλιστα ο όμιλος αναμένει σημαντική ενίσχυση των εσόδων και της λειτουργικής κερδοφορίας λόγω της έναρξης λειτουργίας του συμπλέγματος του Καφηρέα ο οποίος αύξησε την εγκατεστημένη ισχύ του κατά 35% και αναμένεται να αυξήσει επίσης κατά 35% τη λειτουργική κερδοφορία ομίλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καφηρέας, είναι έργο case study στην ιστορία του αιολικού δυναμικού της χώρας αφού πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 17 αιολικών πάρκων που αποτελούνται από 101 ανεμογεννήτριες και βρίσκεται στο Δήμο Καρύστου στην Εύβοια. Πέρα από τη σημαντική συμβολή του στα οικονομικά μεγέθη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είναι έργο καίριας σημασίας για την ενεργειακή αυτονομία και την παραγωγή καθαρής ενέργειας στη χώρα.

Nέα φωτοβολταϊκά 550 MW

Εξάλλου το επενδυτικό πλάνο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής υλοποιείται απρόσκοπτα αφού υπό κατασκευή είναι το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, ενώ σταδιακά εντός του 2024 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή νέων κυρίως φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη άνω των 550 MW, ενώ συνεχίζουν να εξετάζονται κατά περίπτωση και με βάση τις συνθήκες τις αγοράς νέα έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, ο Όμιλος προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.α.) στην Ελλάδα που αναμένεται να είναι σε θέση σταδιακά να ξεκινήσουν κατασκευή από το επόμενο έτος. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW.

Παράλληλα ο όμιλος προχωρεί το επόμενο βήμα της δημιουργίας μεγάλων αιολικών πάρκων. Πρόσφατα έλαβε από την ΕΔΕΥΕΠ τη μία εκ των δυο πρώτων αδειών έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα. Οι δυο άδειες αφορούν τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής του Έβρου και Βόρια της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ, συνολικής ισχύος 600 MW.

Η θυγατρική εταιρία του ομίλου με την ονομασία Αιολική Πρόβατα Τραιανουπόλεως, απέκτησε άδεια έρευνας συνολικής ισχύος 400 MW με διάρκεια 3 έτη από την έκδοση της και σχεδιάζει να αναπτύξει και να θέσει σε λειτουργία το έργο έως το 2030. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θεωρεί αναγκαίες τις επενδύσεις σε έργα μεγάλης ισχύος και απόδοσης με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία και ήδη από το 2007 αναζητά ευκαιρίες για ανάπτυξη υπεράκτιων έργων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης