Ανώτατα στελέχη της Intilion μιλάνε στο PV Europe για το μέλλον της αποθήκευσης

Ανώτατα στελέχη της Intilion μιλάνε στο PV Europe για το μέλλον της αποθήκευσης
Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και οικονομία, είναι άλλωστε το μεγάλο στοίχημα που θέλει να κερδίσει η Ευρώπη, γεγονός που φάνηκε ακόμα πιο καθαρά από την ημέρα που η Ρωσία έκανε την εισβολή στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Τις προβλέψεις τους για το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα των μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και τη Γερμανία έδωσαν σε συνέντευξή τους για το PV Europe τρία κορυφαία στελέχη της γερμανικής εταιρείας Intilion.

Οι Andre Haubrock, Alina Mobius και Martin Peters, εξηγούν πώς διαμορφώνεται το επενδυτικό περιβάλλον για τις μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και ποιες τεχνολογικές εξελίξεις αναμένονται από την εταιρεία.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν, οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ στην Ευρώπη και τη Γερμανία θα αυξηθούν σημαντικά το τρέχον έτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, γεγονός που θα προκαλέσει αύξηση και στην κατασκευή μονάδων ή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και οικονομία, είναι άλλωστε το μεγάλο στοίχημα που θέλει να κερδίσει η Ευρώπη, γεγονός που φάνηκε ακόμα πιο καθαρά από την ημέρα που η Ρωσία έκανε την εισβολή στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί πως η Intilion, είναι γερμανική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας από πράσινες και καθαρές πηγές ενέργειας, η οποία έχει κατασκευάσει πάνω από 200 μονάδες μέχρι τώρα.

H ασφάλεια των επενδυτών

Στην σχετική ερώτηση, σε τι αποδίδουν την προβλεπόμενη αύξηση στη ζήτηση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας στη Γερμανία, τα στελέχη τόνισαν πως σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να παρατείνει την απαλλαγή από τα τέλη δικτύου για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας έως το 2029 με τη μεταρρύθμιση του νόμου για την ενεργειακή βιομηχανία (EnWG) να δίνει επίσης επί του παρόντος πρόσθετη ώθηση, παρέχοντας στους επενδυτές και τους κατασκευαστές έργων την απαραίτητη ασφάλεια σχεδιασμού και επενδύσεων για έργα αποθήκευσης.

Προηγουμένως, τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας θα απαλλάσσονταν από τα τέλη δικτύου μόνο εάν είχαν τεθεί σε λειτουργία πριν από τον Αύγουστο του 2026. Αυτό θα σήμαινε ότι τα τέλη δικτύου θα έπρεπε να καταβληθούν για την ίδια κιλοβατώρα εάν οι μονάδες αποθήκευσης είχαν τεθεί σε λειτουργία αργότερα.

Σε σχέση με το ενεργειακό αποτύπωμα των εταιρειών, η Alina Mobius υπογράμμισε το εντεινόμενο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων –και όχι μόνο στη Γερμανία- για το οικολογικό τους αποτύπωμα και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, γι' αυτό και εστιάζουν όλο και περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποθήκευση ενέργειας. Την ίδια στιγμή που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την Ευρώπη για την ηλιακή ενέργεια και τη σύνδεσή της με μεγάλα έργα συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, φαίνεται πως εμφανίζονται στην αγορά και περισσότεροι νέοι ανταγωνιστές, κυρίως από την Ασία.

Στην ερώτηση πως η Intilion διαχειρίζεται τον υψηλό ανταγωνισμό, ο Peters απάντησε πως το όπλο της εταιρείας του είναι το ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών της, από το σχεδιασμό του έργου έως το τέλος του κύκλου ζωής.
«Ανάλογα με την εφαρμογή, σχεδιάζουμε εξατομικευμένες λύσεις για τους πελάτες μας, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού του συστήματος μπαταριών, των μετατροπέων, των μετασχηματιστών και των διακοπτών, και αναλαμβάνουμε την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία.
 Μετά την εγκατάσταση του συστήματος, παρακολουθούμε τα συστήματα μέσω ενός συστήματος διαχείρισης cloud και εγγυόμαστε την αξιόπιστη λειτουργία με προληπτική συντήρηση», δήλωσε κατά λέξη.

Η κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα, ο Peters σχολίασε ότι τα περισσότερα ηλεκτρονικά εξαρτήματα εξακολουθούν να προέρχονται από την Ασία.
«Ειδικότερα, δεν θα υπάρξουν ανταγωνιστικές εναλλακτικές λύσεις για τις μονάδες μπαταριών από την Κίνα στην Ευρώπη το νωρίτερο μέχρι το 2025.
Οι μεγάλοι ασιατικοί κατασκευαστές μπαταριών διαθέτουν επίσης εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ευρώπη και τη Γερμανία, αλλά μόνο για την αυτοκινητοβιομηχανία και όχι ακόμη για μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ως προς το σενάριο η Intilion να εισαχθεί στο γερμανικό χρηματιστήριο, τα στελέχη απάντησαν πως αν και το περασμένο καλοκαίρι υπήρχε μια τέτοια σκέψη, ωστόσο το εν πολλοίς απρόβλεπτο επενδυτικό περιβάλλον τους έχει παγώσει το σχέδιο μέχρι στιγμής.
Τέλος, στην ερώτηση για τις καινοτομίες που σχεδιάζει η Intilion, η Alina Mobius τόνισε πως είναι στα σκαριά η κατασκευή μπαταριών ιόντων νατρίου, οι οποίες θα αρχίσουν να κυκλοφορούν στην αγορά από ευρωπαϊκές εταιρείες από το 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης