ΟΛΠ: Εγκαίνια για την επέκταση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων

ΟΛΠ: Εγκαίνια για την επέκταση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων

Επένδυση 20 εκατ. ευρώ

 

Εγκαινιάζεται σήμερα το έργο της επέκτασης του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων του Πειραιά προς βορρά. Η επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στο πλάνο των υποχρεωτικών επενδύσεων του ΟΛΠ στο λιμάνι, προσθέτει 40.000 τ.μ. επιπλέον χώρου εναπόθεσης για συνολικά 5.100 οχήματα. Το έργο στον «Λιμένα Ηρακλέους», που χρονολογείται από το 1962, θα ενισχύσει περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές του λιμανιού και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητά του ως κόμβος μεταφόρτωσης οχημάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Παράλληλα, με απόφασή της, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κατήργησε τις δίκες επί αιτήσεων ακυρώσεων για τη νότια επέκταση του επιβατικού λιμένα. Πρόκειται για αιτήσεις ακυρώσεως που είχαν ασκηθεί από τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, ζητώντας να ακυρωθεί η εγκατάσταση και λειτουργία εργοταξιακών χώρων του ΟΛΠ/Cosco στον Mώλο Δραπετσώνας και στην Ακτή Βασιλειάδη.

Η κατάργηση των δικών έγινε με την αιτιολογία ότι εκδόθηκε νέα απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, η οποία αντικατέστησε την προσβαλλόμενη πράξη. Η επέκταση στον νότιο προβλήτα κρουαζιέρας θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγάλων κρουαζιερόπλοιων.

Αύξηση κατά 11.000 στα οχήματα

Η επέκταση του Τερματικού Σταθμού Αυτοκινήτων προς τη βόρεια πλευρά του λιμανιού, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, αυξάνει τη συνολική έκταση του σε 110.000 τ.μ. Τα οχήματα που θα μπορεί να φιλοξενεί αυξάνονται κοντά στις 11.000. Οι Σταθμοί Αυτοκινήτων του ΟΛΠ αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διαμετακόμισης αυτοκινήτων σε Ανατολική Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα και Βόρειο Αφρική.

Εκτός από τη φορτοεκφόρτωση και αποθήκευση καινούριων αυτοκινήτων, διακινούνται ακόμη όλα τα είδη τροχοφόρων εμπορευμάτων, όπως μηχανήματα, φορτηγά, mafi, trailers κτλ. καθώς και γενικό φορτίο. Στο πρώτο εννεάμηνο του 2023, διακινήθηκαν συνολικά 252.121 οχήματα έναντι 267.320 το ίδιο διάστημα του 2022, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 5,7%.
Με την ολοκλήρωση του έργου, πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του σχεδιασμού της κινεζικής COSCO για το Λιμάνι του Πειραιά, που είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα στη Μεσόγειο. Πριν ένα χρόνο, ο ΟΛΠ σε συνεργασία με την COSCO Shipping ξεκίνησε μια νέα υπηρεσία μεταφοράς οχημάτων. Η υπηρεσία Flat Rack αφορά τη μεταφορά σε ειδικά κοντέινερ, χωρητικότητας 3 οχημάτων, εξοπλισμένα με ενσωματωμένες ράμπες για ευκολότερη μεταφορά και τοποθέτηση των οχημάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης