Τελευταία Νέα

ΕΕ: «Mέτρα έκτακτης ανάγκης» ζητά η ηλιακή βιομηχανία - Γέμισαν οι αποθήκες από εισαγόμενες φωτοβολταϊκές μονάδες

ΕΕ: «Mέτρα έκτακτης ανάγκης» ζητά η ηλιακή βιομηχανία - Γέμισαν οι αποθήκες από εισαγόμενες φωτοβολταϊκές μονάδες

Οι ευρωπαίοι παραγωγοί ζητούν την εξαγορά των «συσσωρευμένων αποθεμάτων φωτοβολταϊκών μονάδων ΕΕ» μέσω ειδικού ταμείου σε επίπεδο ΕΕ

 

Υπάρχει επί του παρόντος πλεόνασμα εισαγόμενων φωτοβολταϊκών μονάδων σε απόθεμα στα λιμάνια και τις αποθήκες της ΕΕ που εκτιμάται σε εύρος 70–85 Gigawatts (που ισοδυναμεί με τουλάχιστον 140–170 εκατομμύρια φωτοβολταϊκές μονάδες)», ανέφερε η European Solar Manufacturing Council (ESMC) σε επιστολή προς τη von der Leyen.

«Οι εταιρείες από την Κίνα πωλούν φωτοβολταϊκά πλαίσια κάτω από το κόστος παραγωγής», ανέφερε ο Vaičiūnas. Ως αποτέλεσμα, οι ευρωπαίοι παραγωγοί δεν μπορούν να πουλήσουν τις δικές τους μονάδες.
Ως εκ τούτου, οι ευρωπαίοι παραγωγοί ζητούν την εξαγορά των «συσσωρευμένων αποθεμάτων φωτοβολταϊκών μονάδων ΕΕ» μέσω ειδικού ταμείου σε επίπεδο ΕΕ.

Όπως δήλωσε ο Vaičiūnas, θα χρειαστεί να αγορασθούν μονάδες περίπου 800 μεγαβάτ (0,8 GW) τις οποίες οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν μπορούν να πουλήσουν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «όχημα ειδικού σκοπού», ένα νέο ταμείο αξίας 200-250 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε στο Euractiv ο Dries Acke της SolarPower Europe, που μοιάζει με αυτό που έκανε η ΕΕ όταν αγόραζε εμβόλια κατά τη διάρκεια του COVID.
«Μιλάμε για σημαντικά εκατομμύρια, αλλά όχι για τρελά εκατομμύρια», είπε ο Acke .

Ενώ ο Vaičiūnas είπε ότι θα υποστήριζε επίσης την ΕΕ να εξετάσει τα «μέτρα εμπορικής άμυνας», δηλαδή νέους δασμούς σε ηλιακούς συλλέκτες από την Κίνα, ως «έσχατη λύση», ο Acke ωστόσο προειδοποίησε εναντίον αυτής της ιδέας.
Η SolarPower Europe, δεν εκπροσωπεί μόνο εγκαταστάτες και Ευρωπαίους κατασκευαστές, αλλά και Κινέζους, κάτι που ο Acke λέει ότι απλώς αντικατοπτρίζει την «ηλιακή πραγματικότητα».
«Δεν υπάρχει μονοπάτι προς 1,5 βαθμούς ή ακόμα και δύο βαθμούς [υπερθέρμανση του πλανήτη] με προστατευτισμό», επεσήμανε ο Acke .

Η παραγωγή στην Κίνα

Στο παρελθόν, η Ευρώπη είχε ήδη χρησιμοποιήσει δασμούς κατά των κινεζικών ηλιακών συλλεκτών πρόσθεσε.
Η παραγωγή στην Κίνα είναι επί του παρόντος περίπου 35% φθηνότερη σε σύγκριση με την Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του κλάδου αναμένουν ότι αυτό το χάσμα θα κλείσει τα επόμενα χρόνια. «Αναμένουμε ότι βρισκόμαστε τώρα στο χαμηλότερο άκρο των τιμών», είπε ο Vaičiūnas, προσθέτοντας ότι «είναι σαφές ότι στο μέλλον, οι τιμές θα αυξηθούν» ακόμη και για μονάδες που εισάγονται από την Κίνα.

Και οι δύο εκπρόσωποι του κλάδου εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον νόμο Net-Zero Industry Act, ο οποίος θα υποχρέωνε τις χώρες της ΕΕ να κρατήσουν ένα ορισμένο μερίδιο των επιδοτήσεων τους για ηλιακή επέκταση σε μονάδες που κατασκευάζονται εκτός Κίνας, όπως στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.

«Σε δύο ή τρία χρόνια, η κατάσταση θα είναι εντελώς διαφορετική, γιατί έχουμε όλες αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στα σκαριά», είπε ο Vaičiūnas αναφερόμενος στην NZIA καθώς και σε άλλη νομοθεσία της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων που παρασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία.

Αλλά το ερώτημα ήταν πώς οι ευρωπαίοι κατασκευαστές θα μπορούσαν να «επιβιώσουν κατά τη διάρκεια αυτής της πραγματικά κρίσιμης κατάστασης» στο μεταξύ, ενώ η NZIA δεν θα τεθεί σε ισχύ, σημείωσε.

«Σε περίπτωση που θα χάσουμε αυτές τις βασικές δυναμικότητες τους επόμενους μήνες, και μιλάω για [παραγωγική δυναμικότητα] έξι GW κατ' αρχήν, τότε αργότερα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να την αποκαταστήσουμε», είπε ο Vaičiūnas.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης