Εurobank: Χρηματοδότηση άνω των 650 εκατ. για δυο φωτοβολταϊκά πάρκα της Lightsource BP και της Μυτιληναίος

Εurobank: Χρηματοδότηση άνω των 650 εκατ. για δυο φωτοβολταϊκά πάρκα της Lightsource BP και της Μυτιληναίος
Η συνολική του ισχύς του πάρκου φθάνει τα 560MW και η χορήγηση του δανείου με βάση τις ισχύουσες τιμές θα ανέλθει περί τα 392 εκατ. ευρώ
Την αποκλειστική χρηματοδότηση δύο νέων φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 560 Μw και 331 MW, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 650 εκατ. ευρώ, ανέλαβε η Eurobank.
Το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο ανήκει σε ένα από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους παγκοσμίως τη Lighsource BP, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος 225 MW στην Ελλάδα με στόχο το 1Gw έως το 2025.
Η συνολική του ισχύς του πάρκου φθάνει τα 560MW και η χορήγηση του δανείου με βάση τις ισχύουσες τιμές θα ανέλθει περί τα 392 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική σύμβαση της Eurobank με την θυγατρική εταιρεία της BP στις 31 Ιανουαρίου.
Το δεύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 331MW, ανήκει στη Μυτιληναίος και ο προϋπολογισμός του έργου θα φθάσει τα 231 εκατ. ευρώ.
H σύμβαση του δεύτερου έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Μυτιληναίος θα διατηρήσει το έργο ή θα προχωρήσει στην πώλησή του, όπως είναι η πάγια στρατηγική της.

Άλλωστε, σε πρόσφατη ενημέρωση της εταιρείας προς τους αναλυτές ο κ. Ε. Μυτιληναίος τόνισε ότι, το ερχόμενο διάστημα θα έχουν σημασία τα έργα δικτύων ηλεκτρισμού, δεδομένου ότι η εταιρεία ξεκίνησε κοινοπρακτικό έργο ύψους 1 δισ. λιρών (General Electric) για τον Διαχειριστή της Σκωτίας.

Πάνω από 2 δισ. ευρώ το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο

Tην τελευταία τριετία, η Eurobank, έχει υπερτριπλασιάσει το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο καθώς έχει υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ, αποτελώντας ένα σημαντικό πυλώνα στο κομμάτι των εταιρικών χρηματοδοτήσεων.
Από τα 2 δισ. ευρώ, οι μισές χρηματοδοτήσεις αφορούν αποκλειστικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Επιπρόσθετα, η Τράπεζα έχει υπογράψει συμβάσεις χρηματοδότησης 1,5 δισ. ευρώ κεφάλαια – μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και δάνεια του RRF- τα οποία πρόκειται να εκταμιευθούν μέσα στην επόμενη διετία.
Με την ένταξη των δυο έργων η τράπεζα ξεκινά δυνατά την πιστωτική επέκταση για το 2024, μια χρονιά η οποία εκτιμάται ως δύσκολη καθώς ορισμένα από τα έργα, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα καθυστερούν με υπαιτιότητα του Δημοσίου, όπως συμβαίνει με την Εγνατία Οδό.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας τα οποία προκύπτουν από τα επικείμενα projects σε ΑΠΕ και δίκτυα για τις επενδύσεις την επόμενη τριετία θα απαιτηθούν επενδύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ και οι ελληνικές τράπεζες θα αποσπάσουν ένα σημαντικό κομμάτι των έργων προσφέροντας ανταγωνιστικούς όρους ακόμα και για διεθνείς επενδυτές – όπως συμβαίνει με την περίπτωση της BP.

Πηγή: bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης