Τελευταία Νέα

BNEF: Μόνο 10% η δυναμικότητα λειτουργίας εργοστασίων ηλεκτρόλυσης Η2 παρά τον τριπλασιασμό επενδύσεων

BNEF: Μόνο 10% η δυναμικότητα λειτουργίας εργοστασίων ηλεκτρόλυσης Η2 παρά τον τριπλασιασμό επενδύσεων
Το 2025 θα είναι έτος κορύφωσης των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα σύμφωνα με έκθεση του γνωστού ερευνητικού οίκου
Τα εργοστάσια ηλεκτρολύσεων που κατασκευάζονται για την προμήθεια μηχανημάτων για έργα πράσινου υδρογόνου λειτουργούν κατά μέσο όρο στο 10% της χωρητικότητάς τους με τη χαμηλότερη χρήση να γίνεται στην ηπειρωτική Κίνα, σύμφωνα με ανάλυση από τον ερευνητικό οίκο BloombergNEF (BNEF).

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή η ζήτηση της αγοράς υποβαθμίζει τις προσδοκίες του κατασκευαστή λόγω των καθυστερήσεων στα έργα πράσινου υδρογόνου, παρά τις επενδύσεις τόσο σε καθαρό H2 όσο και σε ηλεκτρολύτες τριπλασιάστηκαν το 2023, ανέφερε το BNEF στη νέα του Έκθεση Επενδυτικών Τάσεων Ενέργειας Μετάβασης 2023.

 

Αύξηση επενδύσεων στο πράσινο Η2 - Σχετικά έργα

Οι επενδύσεις από κατασκευαστές έργων πράσινου υδρογόνου μόνο σε ηλεκτρόλυση (χωρίς να υπολογίζουμε το κεφάλαιο που έχουν ξοδέψει οι κατασκευαστές για την οικοδόμηση της χωρητικότητας) έχουν αυξηθεί από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια μετά από 7 GW θετικών επενδυτικών αποφάσεων και κατασκευής έργων το 2023, ανέφερε το BNEF.

Αυτά περιλαμβάνουν το έργο Neom 2,2 GW στη Σαουδική Αραβία, το σχέδιο H2 Green Steel 700 MW στη Σουηδία και 1,7 GW έργων στην Κίνα γενικότερα, παράλληλα με μεγαλύτερα έργα που παρακολουθούσε ο ερευνητικός οίκος στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Τριπλασιάστηκαν επίσης οι δαπάνες για την παραγωγική ικανότητα ηλεκτρολύτη, στα 1,6 δισ. δολάρια.

 

Τριπλασιασμός δαπανών σε έργα καθαρού Η2

Συνολικά οι δαπάνες για έργα καθαρού υδρογόνου (συμπεριλαμβανομένου του μπλε υδρογόνου που κατασκευάζεται με δέσμευση και αποθήκευση ορυκτών αερίων και άνθρακα) τριπλασιάστηκαν στα 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Τα πιο πολλά έγιναν στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Ωστόσο, η υποχρησιμοποίηση των εργοστασίων ηλεκτρολύσεων είναι καθολική σε όλους τους κατασκευαστές παγκοσμίως, σύμφωνα με το BNEF.

Σχετικά με το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του 10% είναι αποτέλεσμα του παγκόσμιου μέσου όρου που «βαραίνει» τα εργοστάσια σε αδράνεια στην Κίνα, όπου η προμήθεια ηλεκτρόλυσης είναι πολύ υψηλότερη από την ικανότητα των προσεχών έργων πράσινου υδρογόνου.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citigroup ανακοίνωσε πέρυσι ότι οι κινεζικές εταιρείες «δαπανούν σημαντικά υπερβολικές δαπάνες για τη χωρητικότητα της συσκευής ηλεκτρολύτη, υπερβαίνοντας κατά πολύ την προβλέψιμη ζήτηση», ενώ το BNEF έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η προβλεπόμενη ισχύς τροφοδοσίας ηλεκτρολύτη της Κίνας των 40 GW θα συμβάλει σε μια αναμενόμενη υπέρβαση άνω των 60 GW έως το 2025.

 

Το 2025 θα είναι έτος κορύφωσης των επενδύσεων στην ηλεκτρόλυση

Το BNEF αναμένει ότι οι επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα ηλεκτρολύσεων θα κορυφωθούν το 2025 στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια (το μεγαλύτερο μέρος στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ) πριν μειωθούν δραματικά το 2026, λίγο πριν τα έργα (αυτά που υποστηρίζονται από επιδοτήσεις) αναμένεται να αρχίσουν να κυκλοφορούν σοβαρά στις μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ευρώπη.

Ωστόσο, είναι απίθανο να υπάρξει σημαντική συμπίεση της προσφοράς, καθώς το BNEF προβλέπει ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να είναι σε θέση να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα αρκετά γρήγορα ανταποκρινόμενη στη ζήτηση (συνήθως σε περίπου 2 χρόνια και σε λιγότερο χρόνο από αυτό στην Κίνα).

«Πολλά εξαρτώνται από το αν οι προγραμματιστές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας επιλέξουν να αγοράσουν κινέζικο κιτ.

Η δεξαμενή λειτουργίας των δυτικών εργοστασίων παραμένει περιορισμένη», αναφέρει η έκθεση.

 

Η Σουηδία πήρε άδεια χρήσης αλκαλικής τεχνολογίας από την Peric

Την περασμένη εβδομάδα, ο κινέζικος κατασκευαστής ηλεκτρόλυσης Peric έδωσε άδεια χρήσης αλκαλικής τεχνολογίας υπό πίεση για παραγωγή στη Σουηδία από την τοπική εταιρεία τεχνολογίας Metacon, σηματοδοτώντας μια στρατηγική είσοδο για μια κινεζική εταιρεία στην αγορά ηλεκτρολύσεων της ΕΕ.

Ωστόσο, οι δυτικοί κατασκευαστές ηλεκτρολύσεων έχουν προειδοποιήσει ότι τα κινέζικα μοντέλα ενδέχεται να μην προσφέρουν τις λειτουργικές επιδόσεις των δυτικών ισοδύναμων, μια άποψη που φαίνεται να επιβεβαιώνεται από προβλήματα στο τεράστιο εργοστάσιο πράσινου υδρογόνου της Sinopec στην Kuqa, στο Xinjiang.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης