Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκάνδαλο Vitol: Πως στέλεχος της εταιρείας χρησιμοποίησε το λογισμικό πληρωμών για δωροδοκίες - Bloomberg

Σκάνδαλο Vitol: Πως στέλεχος της εταιρείας χρησιμοποίησε το λογισμικό πληρωμών για δωροδοκίες - Bloomberg
Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ο Aguilar και ο Hanst είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά περίπου 21 εκατομμυρίων δολαρίων από τραπεζικούς λογαριασμούς της Vitol στο Ηνωμένο Βασίλειο σε εταιρείες-βιτρίνες του Hanst
Σχετικά Άρθρα
Οι δωροδοκίες για τις οποίες κατηγορείται το πρώην στέλεχος της Vitol, Javier Aguilar  έλαβαν χώρα με τη βοήθεια λογισμικού συστήματος που επέτρεπε στους υπαλλήλους να παρακάμπτουν τις εσωτερικές ελεγκτικές διαδικασίες, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που προέκυψαν από τη σχετική δίκη.
Υπήρχε δυνατότητα για αυτόν που ήθελε, να παρακάμπτει τα λογιστικά συστήματα της Vitol ζητώντας χειροκίνητες πληρωμές οι οποίες έπρεπε να εγκριθούν από ανώτερους υπαλλήλους, δήλωσε ο Valentine Douglas, διευθυντής ταμειακών και οικονομικών εργασιών της Vitol, κατά τη διάρκεια ακρόασής του από ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Brooklyn της Νέας Υόρκης αυτή την εβδομάδα.
Στους ενόρκους του δικαστηρίου δόθηκαν μάλιστα και τα mail που είχαν ανταλλάξει δύο υπάλληλοί της Vitol στη Γενεύη οι οποίοι ενέκριναν πληρωμές χρημάτων που τελικά χρησιμοποιήθηκαν ως μίζες.
Αυτές είναι οι πιο πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με την πολύκροτη δίκη του Javier Aguilar, του πρώην στελέχους της Vitol, με την εταιρεία να παραδέχεται το 2020 ότι προέβαινε σε δωροδοκίες σε τρεις χώρες για περισσότερο από μια δεκαετία.

Υπενθυμίζεται πως ο Aguilar κατηγορείται ότι ήταν ο υπεύθυνος για δεκάδες δωροδοκιών αλλά και ξέπλυμα χρήματος όταν είχε την έδρα του στο Hοuston, με τον ίδιο να αρνείται πεισματικά τις εν λόγω κατηγορίες, υποστηρίζοντας έπεσε θύμα πλεκτάνης από ανώτερό του στη Vitol.
Οι ένορκοι άκουσαν επίσης ότι ο Aguilar, ένας έμπορος μεσαίου επιπέδου που ειδικεύεται στο υγραέριο, ή αλλιώς LPG, είχε μετοχές της Vitol αξίας 75,5 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020, το έτος κατά το οποίο του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες.
Η εταιρεία, η οποία ανήκει στους υπαλλήλους της, έχει τη δυνατότητα να ακυρώνει τις μετοχές υπαλλήλου της σε περίπτωση που αυτός διαπράξει κάποιο έγκλημα, σύμφωνα με τον Douglas, αν και από την κατάθεσή του δεν προκύπτει με σαφήνεια αν ο Aguilar παραμένει ακόμα μέτοχος.
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Aguilar έδωσε εντολή στη Vitol να κάνει πληρωμές σε έναν μεσάζοντα, τον Lionel Hanst, με έδρα το νησί Curacao της Καραϊβικής.
Από εκεί, τα χρήματα ακολούθησαν άλλες διαδρομές και τελικά χρησιμοποιήθηκαν ως μίζες συνολικού ύψους 870.000 δολαρίων σε αξιωματούχους στον Ισημερινό και το Μεξικό.

Ο Douglas κατέθεσε ότι στα δύο λογιστικά συστήματα της Vitol δεν καταγράφηκε καμία τέτοια πληρωμή προς τις εταιρείες του Hanst.
Είπε όμως ότι ήταν δυνατόν να γίνει μια χειροκίνητη πληρωμή παρακάμπτοντας αυτά τα συστήματα κατά τη διάρκεια της περιόδου εκείνης για την οποία κατηγορείται ο Aguilar.
Οι δικηγόροι του Aguilar από πλευράς τους, έδειξαν στους ενόρκους τα mail  που αντάλλαξαν δύο στελέχη της Vitol στη Γενεύη τα οποία ενέκριναν επτά πληρωμές, εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων η καθεμία, στις εταιρείες του Hanst, χωρίς όμως να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι τα εν λόγω στελέχη γνώριζαν ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιούνταν για δωροδοκίες.
«Εάν μια πληρωμή γίνεται χειροκίνητα, τότε δεν πραγματοποιούνται όλοι οι έλεγχοι του συστήματος που έχουμε θεσπίσει για να ελέγχουμε αυτές τις πληρωμές πριν γίνουν.
 Έτσι, δεν είναι απίθανο να γίνει παράκαμψη των ελεγκτικών μέτρων» δήλωσε ο Douglas, ο οποίος εργάζεται για τη Vitol στην Ολλανδία και κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο συμφωνίας της εταιρείας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Εκπρόσωπος της Vitol αρνήθηκε να σχολιάσει.

Υπενθυμίζεται πως ο Hanst έχει δηλώσει ένοχος για την αποδοχή των δωροδοκιών για λογαριασμό του Aguilar ενώ η κατάθεσή του άρχισε την Τρίτη.
Κατά τη διάρκειά της, παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε δύο εικονικές εταιρείες για να πληρώσει έως και 20 μεσίτες που συμμετείχαν στο σύστημα, κρατώντας ως προμήθεια το 5%.
«Πραγματοποιούσα πληρωμές για υπηρεσίες που δεν είχαν παρασχεθεί», δήλωσε ο Hanst, ο οποίος συμπλήρωσε πως λάμβανε οδηγίες, συμβάσεις και τιμολόγια μέσω fax από τα γραφεία της Vitol στη Γενεύη.
 Ο αποστολέας των εγγράφων δεν είχε αναγνωριστεί, δήλωσε ο Hanst.
Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ο Aguilar και ο Hanst είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά περίπου 21 εκατομμυρίων δολαρίων από τραπεζικούς λογαριασμούς της Vitol στο Ηνωμένο Βασίλειο σε εταιρείες-βιτρίνες του Hanst.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης