Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ξεπέρασε τις προσδοκίες το πρώτο ημι-υποβρύχιο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Πορτογαλία

Ξεπέρασε τις προσδοκίες το πρώτο ημι-υποβρύχιο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Πορτογαλία

Έκλεισε το 2023 με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 80 GWh - Αντέχει σε ακραίες συνθήκες ανοικτής θαλάσσης - Offshorewind

Το WindFloat Atlantic, το πρώτο ημι-υποβρύχιο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο το οποίο βρίσκεται στην Πορτογαλία, ολοκλήρωσε τον 3ο χρόνο λειτουργίας του ξεπερνώντας τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

 

Συγκεκριμένα έκλεισε το 2023 με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 80 GWh, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Συνδεδεμένο στο δίκτυο μέχρι το τέλος του 2019 και πλήρη λειτουργία το 2020, το πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο αναπτύχθηκε από την κοινοπραξία Windplus που δημιουργήθηκε από την Ocean Winds, μια κοινοπραξία 50:50 μεταξύ EDPR και ENGIE, Repsol και Principle Power.

Το πρωτοποριακό αιολικό πάρκο αποτελείται από 3 πλατφόρμες, καθεμία από τις οποίες υποστηρίζει έναν στρόβιλο Vestas 8,4 MW.

Είναι αγκυρωμένες με αλυσίδες στον βυθό της θάλασσας και συνδέονται με τον χερσαίο υποσταθμό στον πορτογαλικό δήμο Viana do Castelo μέσω ενός καλωδίου μήκους 20 χιλιομέτρων.

 

Κατάρριψη πιο πολλών ρεκόρ

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες και τους χειριστές του έργου, το 25 MW WindFloat Atlantic έκλεισε επίσης το 2023 σπάζοντας περισσότερα ρεκόρ με την καταιγίδα Ciaran να δημιουργεί προκλήσεις με κύματα να φτάνουν σε μέγιστο ύψος τα 20 μέτρα και ριπές ανέμου έως και 139 χιλιόμετρα την ώρα.

Αυτές οι συνθήκες ξεπέρασαν κατά πολύ τα προηγούμενα ρεκόρ του έργου, αποδεικνύοντας την ετοιμότητα και την ευρωστία της πλωτής τεχνολογίας, ακόμη και σε ακραίες συνθήκες ανοικτής θαλάσσης.

«Με 3 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, αποδεικνύεται ότι η τεχνολογία πλωτής είναι ώριμη και αξιόπιστη ακόμη και σε δύσκολα περιβάλλοντα και ότι θα επιτρέψει να ξεκλειδωθούν οι ευκαιρίες υπεράκτιων αιολικών αιολικών πτήσεων παγκοσμίως», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Το WindFloat Atlantic υπήρξε επίσης κόμβος για καινοτόμες λύσεις και πιλοτικά προγράμματα, αποτελώντας βασικό μέρος των δοκιμών έργων όπως το ATLANTIS.

 

Στόχευση και συνεργασία μέσω του έργου

Ο στόχος του έργου είναι να ενσωματώσει τη ρομποτική σε υπεράκτια αιολικά πάρκα για να μειώσει το ισοπεδωμένο κόστος ενέργειας (LCOE) ελαχιστοποιώντας την εξάρτηση από πλοία υποστήριξης για εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης στην ανοικτή θάλασσα.

Επιπλέον, η ομάδα του έργου συνέχισε να συνεργάζεται με την πορτογαλική κοινότητα και την κοινότητα του Viana do Castelo, οργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα όπως Wind Experts και τοπικές δραστηριότητες και χορηγίες στο Viana do Castelo.

Το WindFloat Atlantic ξεπερνά τις προσδοκίες παραγωγής που έχουν τεθεί για αυτό το έργο και λαμβάνοντας υπόψη ότι θα είναι σε λειτουργία για τα επόμενα 25 χρόνια, ο θετικός αντίκτυπος του WindFloat Atlantic δεν θα σταματήσει ποτέ να αυξάνεται, σύμφωνα με τις εταιρείες πίσω από το έργο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης