Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Συμμαχία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής - Motor Oil για το Υπεράκτιο Αιολικό της Αλεξανδρούπολης

Συμμαχία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής - Motor Oil για το Υπεράκτιο Αιολικό της Αλεξανδρούπολης
Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΑΠ) έχει ήδη εκδώσει Άδεια Έρευνας στα δύο έργα για την θαλάσσια περιοχή
Με την συμμετοχή και της Μotor Oil θα προχωρήσει το υπεράκτιο αιολικό της Τέρνα στην Αλεξανδρούπολη. Οι δύο όμιλοι φέρονται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την είσοδο της Μotor Oil σε ποσοστό 50% στην εταιρία “Αιολική Προβατά Ταιανουπολεως” , θυγατρική της “Τέρνα Ενεργειακή” και φορέα ανάπτυξης υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 400 MW στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Στην ίδια περιοχή πριν από ένα μήνα περίπου πήρε θέση και η ΔΕΗ εξαγοράζοντας από τους Ομίλους Κοπελούζου -Σαμαρά την εταιρία “Θρακική Αιολική 1” που διαθέτει άδεια παραγωγής για υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 216 MW.

Με τη συμφωνία Μotor Oil - Τέρνα, η ανακοίνωση της οποίας αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες ημέρες διευρύνεται το πεδίο συνεργασίας των δύο εταιριών που κατασκευάζουν από κοινού μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή (877 MW) αλλά και της Motor Oil με τη ΔΕΗ. Οι τρεις εταιρίες βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες σε συζητήσεις και δρομολογούν την κοινή ανάπτυξη των δύο πιλοτικών έργων της Αλεξανδρούπολης, αξιοποιώντας τις συνέργειες που προκύπτουν αφού βρίσκονται στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Ουσιαστικά τα δύο έργα θα αντιμετωπιστούν ως ένα όπου η κάθε εταιρία, δηλαδή ΔΕΗ, Motor Oil και Τέρνα θα έχουν από 200 MW. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΑΠ) έχει ήδη εκδώσει Άδεια Έρευνας στα δύο έργα για την θαλάσσια περιοχή, η οποία εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ, συνολικής ισχύος έως 600MW. Τα δύο αυτά έργα, θα προχωρήσουν ως πιλοτικά, δηλαδή χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες και με λειτουργική ενίσχυση που θα πρέπει να εγκρίνει η Κομισιόν.

Τα πιλοτικά υπεράκτια της Αλεξανδρούπολης φέρνουν ακόμη πιο κοντά τους ομίλους ΔΕΗ και Μotor Oil. Oι δύο εταιρίες έχουν ήδη ήδησυμπράξει στον τομέα των ΑΠΕ μέσω της εξαγοράς από τις θυγατρικές τους ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Μore αντίστοιχα του 49% η πρώτη και του 51% η δεύτερη 16 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,9 GW της UNAGI, όπως επίσης και στον τομέα του υδρογόνου . ΔΕΗ και Motor Oil μέσω της κοινής εταιρίας Hellenic Hydrogen έχουν σχεδιάσει την πρώτη επένδυση ύψους 130 εκατ. ευρώ για την παραγωγή 12.00 τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου σε ετήσια βάση στις εγκαταστάσεις των πρώην λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο και με προοπτική επέκτασης ώστε να διπλασιαστεί η ισχύς της μονάδας ηλεκτρόλυσης από τα 100 MW στα 200 MW. Στόχος της κοινοπραξίας είναι να προχωρήσουν σε δύο ακόμη ανάλογου μεγέθους έργα στην λιγνιτική περιοχή της Μεγαλόπολης και στις ευρύτερη περιοχή του διυλιστηρίου της Κορίνθου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης