Ενέργεια

Total: Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη οι σταθμοί προμήθειας LNG της Βουλγαρίας

Total: Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη οι σταθμοί προμήθειας LNG της Βουλγαρίας

Ενισχύεται ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια - Lngprime

Μια μονάδα του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού TotalEnergies θα προμηθεύσει τον ερχόμενο Μάρτιο με φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τη Bulgargaz (μεγαλύτερη βουλγαρική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου και θυγατρική της Bulgarian Energy Holding) μέσω του τερματικού σταθμού εισαγωγής LNG της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση πρόσφατου διαγωνισμού.

Επί πρόσθετα η χώρα μας θα προμηθεύσει με το συγκεκριμένο αέριο την Βουλγαρία και μέσω της Αλεξανδρούπολης, στοιχείο που δείχνει ότι ενισχύεται ο ενεργειακός ρόλος της στα Βαλκάνια. 


Η TotalEnergies κέρδισε το διαγωνισμό μεταξύ 12 υποψηφίων
Η Bulgargaz ανέφερε ότι η TotalEnergies Gas and Power «είναι η συμμετέχουσα που κατέλαβε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό DES»
που ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το μήνα, αναζητώντας την προμήθεια 1 εκατομμυρίου MWh LNG για τον Μάρτιο του 2024.

Σύμφωνα με την Bulgargaz, συνολικά 12 διεθνείς εμπορικές εταιρείες συμμετείχαν στην ανοιχτή διαδικασία υποβολής προσφορών που πραγματοποιήθηκε αυτόν τον μήνα.

Η εταιρεία είπε ότι η απαίτηση για όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία ήταν η πηγή προμήθειας LNG να προέρχεται από χώρες χωρίς επιβαλλόμενες κυρώσεις, εμπάργκο ή εμπορικούς περιορισμούς.

Η Bulgargaz γνωστοποίησε ότι η αποστολή LNG θα φτάσει στον τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG που λειτουργεί από τον ΔΕΣΦΑ που βρίσκεται στο νησί της Ρεβυθούσας, όπου έχει κλείσει θέση.

 

LNG στην Βουλγαρία και μέσω Αλεξανδρούπολης

Εκτός από αυτό, η Bulgargaz έκλεισε πρόσθετη χωρητικότητα στο έργο εισαγωγής LNG της Gastrade με έδρα την FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο αναμένεται να παραλάβει το φορτίο της σε λειτουργία σύντομα.

Η Bulgartransgaz έχει 20% στο έργο εισαγωγής LNG.

Τον Οκτώβριο του 2023, η TotalEnergies Gas and Power κέρδισε επίσης διαγωνισμό για την προμήθεια δύο φορτίων LNG στην Bulgargaz τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους μέσω τερματικών σταθμών LNG στην Τουρκία.

 

Συμφωνία LNG Τουρκίας - Βουλγαρίας

Πριν από αυτό, ο αμερικανικός γίγαντας εξαγωγής LNG Cheniere παρέδωσε το πρώτο φορτίο στην Bulgargaz στον χερσαίο τερματικό σταθμό Marmara Ereglisi στην Τουρκία ως μέρος της συμφωνίας της τελευταίας με την Botas.

Η Botas και η Bulgargaz υπέγραψαν τη συμφωνία τον Ιανουάριο του 2023, επιτρέποντας στην Bulgargaz πρόσβαση στους τουρκικούς τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG και στο δίκτυο.

Η διάρκεια της συμφωνίας είναι 13 χρόνια και περιλαμβάνει μεταφορά φυσικού αερίου έως και 1,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης