Ενέργεια

Πτώση 2% στις τιμές των PPA στα 85,38 MWh στην Ευρώπη το τέταρτο τρίμηνο του 2023

Πτώση 2% στις τιμές των PPA στα 85,38 MWh στην Ευρώπη το τέταρτο τρίμηνο του 2023

Προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης

 

Οι τιμές των ευρωπαϊκών συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκαν κατά 2% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ανακοίνωσε την Πέμπτη η πλατφόρμα παρακολούθησης τιμών LevelTen κάνοντας λόγο για αγοραστές οι οποίοι συνάπτουν νέες συμφωνίες ενόψει της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης.

Σύμφωνα με το Reuters τα PPA, οι διμερείς μακροπρόθεσμες συμφωνίες μεταξύ εταιρικών χρηστών ενέργειας και επενδυτών έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας, παρέχουν στους καταναλωτές ασφάλεια εφοδιασμού και στους προγραμματιστές μια εγγυημένη ροή εισοδήματος, διευκολύνοντας τη χρηματοδότηση.

Οι εταιρικοί αγοραστές είναι πρόθυμοι να κλειδώσουν προμήθειες χωρίς άνθρακα για να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του 2023 που απαιτεί το 42,5% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ να είναι ανανεώσιμη έως το 2030.

Πως διαμορφώθηκαν οι τιμές

Σε έκθεσή της, η LevelTen ανέφερε ότι οι τιμές PPA για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια στις 16 ευρωπαϊκές χώρες που παρακολουθεί στον δείκτη του μέσου όρου της αγοράς μειώθηκαν κατά 2% την περίοδο Οκτωβρίου έως Δεκεμβρίου, σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, στα 85,38 ευρώ μεγαβάτ/ώρα (MWh).
Ανέφερε επίσης βελτιώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού για ηλιακές μονάδες και βελτιωμένα ρυθμιστικά μέτρα για την ενίσχυση της αιολικής ικανότητας.

Οι τιμές LevelTen αφορούν συμβόλαια διάρκειας πέντε έως 20 ετών. Οι τιμές διακανονίζονται με τις ωριαίες τιμές χονδρικής αγοράς την επόμενη ημέρα.
Οι αγορές μπορεί να προτιμούν να αναζητούν PPA τώρα αντί να περιμένουν χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων και περαιτέρω μειώσεις στις τιμές του εξοπλισμού, δήλωσε ο Plácido Ostos, Διευθυντής European Energy Analytics του LevelTen.

«Η ζήτηση είναι πολύ πιθανό να παραμείνει υψηλή λόγω της μακροοικονομικής τάσης προς την ηλεκτροδότηση και καθώς ο τομέας του πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη επεκτείνεται, πιθανότατα θα αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για δυναμικότητες καθαρής ενέργειας τα επόμενα χρόνια», σημείωσε.
Η ελβετική συμβουλευτική Pexapark δημοσίευσε τη Δευτέρα μια έκθεση σύμφωνα με την οποία ο ευρωπαϊκός όγκος συμβατικής χωρητικότητας PPA για το 2023 είναι 16,2 γιγαβάτ (GW), αυξημένος κατά 40% σε ετήσια βάση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης