BNEF: Αναμένεται αύξηση επενδύσεων 66% στις Μπαταρίες το 2024 - Στο + 17% στα 1,77 τρισ το 2023 οι ΑΠΕ συνολικά

BNEF: Αναμένεται αύξηση επενδύσεων 66% στις Μπαταρίες το 2024 - Στο + 17% στα 1,77 τρισ το 2023 οι ΑΠΕ συνολικά

Απαραίτητη για τους παγκόσμιους καθαρούς μηδενικούς στόχους είναι η μεγάλη επέκταση στην κατασκευή μπαταριών

Το ποσό που επενδύθηκε στην αποθήκευση ενέργειας αυξήθηκε παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 2023, ενώ η κατασκευή μπαταριών (οι σχετικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν το 2024) θα απαιτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο δαπανών μεταξύ των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας έως το 2030 για να επιτευχθεί καθαρό μηδέν.

Το BloombergNEF μόλις δημοσίευσε την πιο πρόσφατη έκδοση της ετήσιας έκθεσής του με τίτλο «Ενεργειακές τάσεις επενδύσεων μετάβασης» για το 2024.

 

Ρεκόρ επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση - Στην κορυφή η Κίνα

Διαπίστωσε ότι οι συνολικές επενδύσεις σε τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του υδρογόνου, των ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) και της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, με συνολική επένδυση 1,77 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση 17% από το 2022.

Η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών για επενδύσεις, με 676 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιπροσωπεύουν το 38% του συνόλου, ενώ οι ηλεκτρικές μεταφορές αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μερίδιο από την τεχνολογία, με επενδύσεις 634 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ – αύξηση 36% από έτος σε έτος.

Επίσης τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεπέρασαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (2η θέση με 623 εκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν το 2023).

Εν τω μεταξύ, αν και το μερίδιο των επενδυτικών δεσμεύσεων 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων της συνολικής αποθήκευσης ενέργειας το 2023 φαίνεται σχετικά μικρό, ήταν ένα άλμα 76%.

 

Πιο μεγάλες επενδύσεις σε υδρογόνο και αποθήκευση άνθρακα

Οι επενδύσεις αποθήκευσης ανήλθαν συνολικά σε περισσότερα δολάρια από το υδρογόνο (10,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (11,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) μαζί.

Το BloombergNEF μοντελοποίησε ένα σενάριο ευθυγραμμισμένο με τις καθαρές μηδενικές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για να εκτιμήσει από τους υπολογισμούς του τα επίπεδα των επενδύσεων που θα απαιτηθούν μεταξύ 2024-2030 για την εκπλήρωσή τους.

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας (νέα προσθήκη στο εύρος της ανάλυσης του BloombergNEF φέτος), προσέλκυσαν επενδύσεις 310 δισεκατομμυρίων λιρών παγκοσμίως, αλλά αυτό το ποσό χρειάζεται και πάλι να υπερδιπλασιαστεί σε 700 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού.

Οι επενδύσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού υπερβαίνουν τις καθαρές μηδενικές απαιτήσεις, αλλά πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερα στην αλυσίδα αξίας των μπαταριών

 

Απαίτηση για μεγαλύτερες δαπάνες

Οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας πρέπει να επιταχυνθούν ταχέως σχεδόν 3 φορές σε περίπου 93 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιων δαπανών κατά το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας, ενώ οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να υπερδιπλασιάζονται σε 1.317 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα και την ανάλυση είπε η ομάδα.

Παρομοίως, οι δαπάνες για ηλεκτροκίνηση πρέπει να τριπλασιαστούν σχεδόν σε 1,8 τρισ.

Φυσικά, με τα EV και το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) να εξαρτώνται στενά από την παροχή μπαταριών (συνήθως τις μπαταρίες ιόντων λιθίου), τα εργοστάσια κατασκευής μπαταριών ιόντων λιθίου θα αντιπροσωπεύουν το 70% της αλυσίδας εφοδιασμού καθαρής ενέργειας δαπανών, εάν επενδυθούν στο μέγιστο βαθμό που απαιτείται για έναν καθαρό μηδενικό κόσμο.

 

Αισιοδοξία μεγάλη αύξηση για τις επενδύσεις στις μπαταρίες

Ο κόσμος ήδη επενδύει στην παραγωγή μπαταριών και οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 66% από το 2023 έως το 2024, σύμφωνα με τα επενδυτικά σχέδια που βλέπει το BloombergNEF και τα γιγαντοεργοστάσια μπαταριών είναι ο κύριος μοχλός αυτής της επένδυσης.

Η ανάγκη για επένδυση στην προμήθεια μετάλλων μπαταριών κοβάλτιο, λίθιο και νικέλιο είναι ωστόσο έντονη και θα αποτελούσε το 20% των συνολικών δεσμεύσεων δαπανών της εφοδιαστικής αλυσίδας στο σενάριο ευθυγραμμισμένο με το Παρίσι. Το 2023, ήταν μόλις 11% και το BloombergNEF αναμένει ότι θα αυξηθεί στο 18% το 2026, με βάση τους χρόνους παράδοσης των ανακοινωθέντων έργων.

Τρόπος επίτευξης του στόχου για το καθαρό μηδέν

Στην πραγματικότητα, το καθαρό μηδέν μπορεί να επιτευχθεί με ετήσιες δαπάνες για εφοδιαστική αλυσίδα περίπου στο 55% των 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που επενδύθηκαν σε τομείς όπως εργοστάσια εξοπλισμού και μέταλλα μπαταριών το 2023.

Το BloombergNEF διαπίστωσε επίσης ότι η τρέχουσα κατάσταση υπερπροσφοράς της βιομηχανίας ηλιακών φωτοβολταϊκών σημαίνει ότι δεν απαιτούνται νέα εργοστάσια φωτοβολταϊκών πριν από το 2030.

Η υπερπροσφορά των μονάδων θα ασκήσει πίεση στον κλάδο «για τα επόμενα χρόνια», είπε η ομάδα ανάλυσης, όπως καλύπτεται από συναδέλφους στο PV Tech σήμερα.

Πριν από λίγους μήνες, το BloombergNEF προέβλεψε ότι παγκοσμίως, οι σωρευτικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης συνδεδεμένου στο δίκτυο θα φτάσουν τα 650 GW/1.877 GWh έως το 2030, σύμφωνα με την προοπτική της αγοράς για την αποθήκευση ενέργειας για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Έκτοτε, η εταιρεία δημοσίευσε επίσης την πρώτη της λίστα με τους παρόχους Tier-1 BESS.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης