Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μετ' εμποδίων και παράτασης η πρώτη εφαρμογή του συνοριακού φόρου άνθρακα CBAM

Μετ' εμποδίων και παράτασης η πρώτη εφαρμογή του συνοριακού φόρου άνθρακα CBAM

Από 1/2 οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μπορούν να ζητήσουν επιπλέον 30 ημέρες για την υποβολή αναφορών CBAM χωρίς κυρώσεις

 

Με προβλήματα ξεκίνησε η πρώτη φάση της εφαρμογής του νέου φόρου άνθρακα που έχει αποφασίσει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε προϊόντα τρίτων χωρών που δεν τηρούν τις προδιαγραφές για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πρόκειται για τον περίφημο φόρο CBAM (Συνοριακός Μηχανισμός Προσαρμογής Άνθρακα) που θα αρχίσει να πληρώνεται σταδιακά από το 2026 έως το 2034, ωστόσο σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε έως τις 31 Ιανουαρίου του 2024 να έχει υποβληθεί από τις επιχειρήσεις που εισάγουν από τρίτες χώρες προϊόντα που υπόκεινται στο νέο φόρο, να υποβάλουν δηλώσεις για το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Κάτι το οποίο δεν έχει γίνει από πολλές εταιρείες λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και της επιφυλακτικότητας των εξαγωγέων να δηλώσουν στοιχεία τα οποία θεωρούνται εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες. Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να δώσει παράταση ενός μήνα στην εφαρμογή της πρώτης φάσης του CBAM χωρίς κυρώσεις για τις επιχειρήσεις.


Επιβαρύνσεις στο κόστος ενέργειας

Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν φόρο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων οι οποίες θεωρούν ότι η επιβολή του φόρου θα οδηγήσει σε σημαντικές επιβαρύνσεις στο κόστος της ενέργειας και βασικών πρώτων υλών.
Ο φόρος άνθρακα θα επιβάλλεται στις εισαγωγές σιδήρου, χάλυβα, τσιμέντου, αλουμινίου, λιπασμάτων, ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου. Οι εισαγωγείς αυτών των αγαθών θα πρέπει να πληρώνουν τη διαφορά τιμής μεταξύ της τιμής του άνθρακα που καταβάλλεται στη χώρα παραγωγής και της τιμής των δικαιωμάτων άνθρακα στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων (EU ETS).

Θα πρέπει δηλαδή να αγοράζουν επιπλέον δικαιώματα ρύπων για την κάλυψη της διαφοράς την ίδια ώρα που θα καταργούνται σταδιακά τα δωρεάν δικαιώματα ρύπων για τις βιομηχανίες.
Η εισαγωγή του CBAM θα γίνει σταδιακά από το 2026 έως το 2034 ενώ από το τέλος Ιανουαρίου του 2024 θα έπρεπε να ξεκινήσει η λειτουργία του σχετικού πληροφοριακού συστήματος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Montel παρά την προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα για τον CBAM, πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν δυσκολίες τόσο διότι πρόκειται για μια νέα διαδικασία αλλά και λόγω της έλλειψης καθιερωμένων εσωτερικών δομών παρακολούθησης των εκπομπών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Κινέζοι εξαγωγείς, αντιμετώπισαν δυσκολίες όσον αφορά την κατανόηση και τη συμπλήρωση των απαιτούμενων εντύπων.


Παράταση για την υποβολή αναφορών

Πάντως η ΕΕ ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου, οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μπορούν να ζητήσουν επιπλέον 30 ημέρες για την υποβολή αναφορών CBAM χωρίς κυρώσεις. Το σχετικό αίτημα μπορεί να υποβληθεί μέσω του Μεταβατικού Μητρώου CBAM. Για το σκοπό αυτό, από την 1η Φεβρουαρίου, θα είναι διαθέσιμη μια νέα λειτουργία στο μητρώο, η οποία θα επιτρέπει να ζητηθεί παράταση 30 ημερών για την υποβολή της αναφοράς. Σύμφωνα με τον Κανονισμό που διέπει τη μεταβατική περίοδο, μπορούν στη συνέχεια να τροποποιήσουν και να διορθώσουν τις τρεις πρώτες εκθέσεις CBAM έως τις 31 Ιουλίου 2024.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που εισάγουν αλουμίνιο, τσιμέντο, ηλεκτρική ενέργεια, λιπάσματα, υδρογόνο, σίδηρο και χάλυβα θα πρέπει από το 2026 να αγοράζουν πιστοποιητικά CBAM που συνδέονται με την τιμή του CO2 στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων (ETS) για να καλύψουν τις εκπομπές των εισαγόμενων προϊόντων από χώρες εκτός ΕΕ.

Στην αρχική φάση όπου βρισκόμαστε τώρα οι εταιρείες υποχρεούνται να υποβάλλουν μόνο τριμηνιαία έκθεση σχετικά με τις ποσότητες εισαγωγής και τα αέρια θερμοκηπίου που εκπέμπονται κατά την παραγωγή αυτών των εισαγωγών. Επιπλέον, πρέπει να αποκαλύπτουν τυχόν υποχρεώσεις ή πληρωμές για την τιμή του άνθρακα στη χώρα παραγωγής για αυτές τις εκπομπές, χωρίς τυχόν εκπτώσεις ή αποζημιώσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης