Ενέργεια

Ποιες είναι οι νέες κατηγορίες του προγράμματος «Απόλλων»

Ποιες είναι οι νέες κατηγορίες του προγράμματος «Απόλλων»

 Στόχος είναι ο συμψηφισμός περίπου 1.620 GWh τον χρόνο που θα παράγουν έργα ΑΠΕ  ισχύος περίπου 1,1 GW

 

 

Την εισαγωγή και νέας κατηγορίας ωφελούμενων στο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού «Απόλλων» σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο  υπουργός κ. Θ.  Σκυλακάκης αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας (πιθανώς από το βήμα της Agrotica στη Θεσσαλονίκη) να ανακοινώσει τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού του προγράμματος ώστε να χωρέσει και τους αγρότες που είναι μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, τις ομάδες  αγροτών και όσους γεωργούς ή κτηνοτρόφους έχουν υπογράψει πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας τουλάχιστον τριετούς διάρκειας.  Η συγκεκριμένη πρόβλεψη εκτιμάται ότι θα καλύψει ποσοστό μεγαλύτερο από το 30% των αγροτών της χώρας. 

Να θυμίσουμε ότι αρχικά το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των Δήμων, των Περιφερειών και  των επιχειρήσεών τους, των  δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α’,  των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ (Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) και των ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης).

Η επιλογή των έργων

Στόχος είναι ο συμψηφισμός περίπου 1.620 GWh τον χρόνο που θα παράγουν έργα ΑΠΕ  ισχύος περίπου 1,1 GW. Η  παραγόμενη ενέργεια θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο και θα συμψηφίζεται σε πραγματικό χρόνο με την κατανάλωση στις εγκαταστάσεις του ωφελούμενου.

Τα έργα θα επιλέγονται μέσω διαγωνισμού  για  κάθε Ενεργειακή Κοινότητα με στόχο να λειτουργούν σε μια τετραετία.  Θα μπορούν να συνάπτουν πιθανώς 20ετή Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης  με τον  ΔΑΠΕΕΠ  για την ενέργεια που θα παράγουν και την οποία θα παρέχουν προς συμψηφισμό για τις ανάγκες της κάθε Ενεργειακής Κοινότητας. Μετά το τέλος της εικοσαετίας  θα μεταβιβάζονται στις εκάστοτε Ενεργειακές Κοινότητες.  

 Για να συμμετέχει στο πρόγραμμα κάθε δήμος θα πρέπει να συστήσει μια Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών, η οποία  θα πρέπει άμεσα να συγκεντρώσει τα δεδομένα των  ωφελούμενων, δηλαδή   το σύνολο ωφελούμενων μελών, το πλήθος των προς συμψηφισμό παροχών κατανάλωσή τους, τις ετήσιες καταναλώσεις ρεύματος αυτών αλλά και τα προφίλ κατανάλωσης, τον αριθμό των  δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α και τις καταναλώσεις τους, και των ωφελούμενων αγροτών.

Κάλυψη αναγκών

Θα ακολουθήσουν οι μελέτες και  η διαστασιολόγηση των απαιτούμενων έργων ανά Περιφέρεια και ανά ενεργειακή κοινότητα ώστε να προσδιοριστεί  η ισχύς των σταθμών ΑΠΕ που θα πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και αργότερα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή των έργων ΑΠΕ.

Στα μέτρα για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους των αγροτών, εκτός από το πρόγραμμα «Απόλλων» προωθήθηκε το βράδυ της Δευτέρας τροπολογία η οποία προβλέπει αναστολή για την επόμενη διετία της  είσπραξης των απλήρωτων οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος των πληγέντων από τον Daniel.  Έπειτα, δηλαδή από τον Ιανουάριου του 2026, οι οφειλές θα υπαχθούν σε ρύθμιση έως και τα τέλη του 2030, με μηδενικό επιτόκιο. Το Δημόσιο θα καλύπτει το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης με ισόποση επιχορήγηση του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.    

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης